Tot ce este gustos este si bun pentru sanatate?

Tot ce mananaci si te face sa te simti mai bine acum, are aceleasi efecte pozitive pe termen lung?

Cu parere de rau, putem recunoaste cu totii ca nu este asa. Exista un pret ascuns de platit. Ca la droguri…

Dulciurile creeaza dependenta?

Te chinuie zilnic pofta de ceva dulce? Cu mult zahar? Este posibil sa fi dezvoltat deja o dependenta periculoasa pentru silueta si sanatatea ta…

Din pacate, raspunsul stiintei la intrebarea din titlu este un categoric DA! Mai mult, dependenta de zahar este comparabila cu cea de droguri tari sau de alcool.

Comportamentul consumatorilor de dulciuri poate fi lejer comparat cu cel al dependentilor de cocaina. Suna grav si drastic, dar nu poti contrazice stiinta (Lenoir M., et al. Intense Sweetness Surpasses Cocaine Reward, publicat in PLOS ONE in 2007).

Pana acum cativa ani, o asemenea comparatie era considerata jignitoare si nefondata… Insa intre timp a fost inventat tomograful, incredibilul aparat care masoara activitatea creierului. Un studiu recent (P. Iozzo, et al. Brain PET Imaging in Obesity and Food Addiction: Current Evidence and Hypothesis, publicat in Obesity Facts, 2012) demonstreaza ca persoanele obeze au un nivel al sensibilitatii dopaminei extrem de scazut.

De ce este dopamina importanta? Pentru ca este neurotransmitatorul responsabil cu energia necesara functionarii organismului, activeaza metabolismul si mentine greutatea.

Dulciurile au asupra dopaminei acelasi efect ca alcoolul si cocaina

Ei bine, nivelurile scazute ale sensibilitatii la dopamina sunt asociate cu un comportament adictiv, indiferent de sursa care l-a generat, cum ar fi cocaina si alcoolul( N. D. Volkow, et al. Food and drug reward: Overlapping circuits in human obesity and addiction, publicat in Current Topics in Behavioral Neuroscience, 2012).

Dar si zaharul are aceleasi efecte adictive care se agraveaza pe masura ce creste cantitatea de drog. Studiul amintit la inceput arata ca, cu cat creste mai mult numarul de kilograme in plus, cu atat mai insensibili devin receptorii dopaminei. Iar dependentii vor simti nevoia sa consume din ce in ce mai mult ca se simta satisfacuti…

Dulciurile aduc kilograme in plus si o dependenta similara cu cea de alcool si droguri.

Ca sa te eliberezi de aceasta dependenta, singurul tratament sigur este o dieta sanatoasa, in care dulciurile sunt inlocuite cu fructe, nuci si seminte.

Fii constient ca vei trece printr-o perioada dificila de sevraj, unde vei „muri” de pofta. Fii tare si depaseste-o pentru ca este singura ta cale de a scapa de dependenta, recastigandu-ti libertatea!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: