Da, este posibila! Secretul consta, din nou :), in ceea ce mananci. Iar in acest caz solutia o reprezinta taratele de ovaz. Si proprietatile lor miraculoase nu se opresc aici, pentru ca sunt bune nu numai pentru bolile cardiace, ci si in caz de constipatie.

Iata un motiv in plus sa le consumi! Cu atat mai mult cu cat la inceputul saptamanii ti-am aratat ca, in mod surprinzator, exista o legatura intre constipatie si cancerul la san.

Asa ca citeste articolul si descopera cum te ajuta taratele de ovaz sa scapi de bolile cardiace.

Este posibila o viata fara boli de inima?

Taratele de ovaz sunt foarte concentrate in fibre (16,5 g/100 g), ceea ce le face sa fie prima recomandare a unui nutritionist in cazul constipatiei si pentru a promova pierderea in greutate.

Dar cine ar fi crezut ca sunt bune si pentru inima?

Fibrele – marile protectoare ale sanatatii

Daca jumatate din populatia adulta ar consuma cu 3 g de fibre mai mult pe zi, cum ar fi, spre exemplu, 40 g de fasole sau un castron de fulgi de ovaz, s-ar economisi miliarde din costurile medicale, iar asta doar pentru constipatie (JK Schmier et al. Cost savings of reduced constipation rates attributed to increased dietary fiber intakes: a decision-analytic model. BMC Public Health. 2014). Mai mult, sute de studii au asociat consumul de alimente care contin fibre (legume, fructe, cereale integrale) cu reducerea riscului de diabet zaharat, boli de inima, accident vascular cerebral, cancer si obezitate.

Insa primul care a facut legatura intre consumul de fibre si bolile de inima fatale a fost Dr. Hugh Trowell, cu multe decenii in urma (H Trowell. Ischemic heart disease and dietary fiber. American Journal of Clinical Nutrition 1972). El a practicat 30 de ani medicina in Africa si si-a dat seama ca dieta africanilor bogata in porumb, mei, cartofi dulci, legume verzi si leguminoase ii protejeaza de boli cronice. Eu nu cred ca doar fibrele in sine faceau acesta magie, ci complexul de nutrienti din alimentele bogate in fibre, care au multiple beneficii pentru sanatate.

Spre exemplu, fibrele din fulgi de ovaz reduc nivelul colesterolului, ceea ce il impiedica sa ne blocheze arterele, insa fitonutrientii antiinflamatori si antioxidanti din ovaz sunt cei ce previn acumularea aterosclerotica si mentin functia arteriala (KE Andersson, P Hellstrand. Dietary oats and modulation of atherogenic pathways. Molecular Nutrition & Food Reearch 2012).

Legatura dintre inima si consumul de tarate

Taratele de ovaz au fost testate pe sute de femei suferind deja de boli coronariene (AT Erkkilä et al. Cereal fiber and whole-grain intake are associated with reduced progression of coronary-artery atherosclerosis in postmenopausal women with coronary artery disease. American Heart Journal, 2005). Femeilor li s-a facut o angiografie la inceputul studiului, apoi alta cativa ani mai târziu, la finalul studiului. Ce au descoperit cercetatorii?

Arterele femeilor ce manancau mai mult de o portie de cereale integrale pe zi s-au redus semnificativ in grosime, in timp ce arterele femeilor care au mancat doar o singura portie s-au redus de asemenea in grosime, dar mai putin. Toate aceste femei avusesera anterior o dieta americana standard (multe grasimi si dulciuri, vegetale putine), ceea ce le-a ingrosat progresiv peretii arteriali, insa un consum mai mare de cereale integrale a provocat reversul aterosclerozei lor, aproape la fel de mult ca medicamentele care scad colesterolul.

Mai puternica decat taratele este dieta vegan sau postul, despre care s-a demostrat in repetate randuri ca provoaca reversul bolilor cardiace subtiind arterele coronariene (Esselstyn CB Jr. Resolving the Coronary Artery Disease Epidemic Through Plant-Based Nutrition. Preventive Cardiology, 2001).

Doza ideala de fibre recomandata de autoritatile in sanatate este de 15 g la fiecare 1000 de calorii luate din alimente.

Asa ca incepe chiar de azi cu un bol de tarate dimineata (preferabil cu fructe de padure) si 5 portii de legume si fructe in cursul zilei. Daca respecti zilnic acest consum, nicio boala ucigasa nu-ti va frange inima…

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: