Astăzi revin cu un articol despre beneficiile legumelor și fructelor în alimentația ta.
Nu vreau să „te bat la cap”, ci doar să îți mai dau încă un motiv ca aceste alimente să nu-ți lipsească de la nicio masă. Pentru sănătate și kilograme în minus.
Citește mai jos și spune-mi dacă te-am convins!
Glucoza – sursă de oxidanți
Știi deja că antioxidanții sunt minunatele substanțe care neutralizează stresul oxidativ provocat de acțiunea radicalilor liberi care ne îmbătrânesc și ne îmbolnăvesc.
Ce provoacă formarea radicalior liberi? Respirația, digestia, mișcarea…cam toate procesele vieții. Prin urmare, avem nevoie de antioxidanți ca de aer, dar nu prea avem parte de ei într-o dietă „normală”…
Glucoza – combustibil primar extrem de oxidant
Glucoza este combustibilul primar al organismului uman, care, alături de oxigen, produce energia necesară pentru buna funcționare a corpului nostru. Procesul de oxidare a glucozei pentru a produce energie generează radicali liberi. (Mohanti P. et al. Glucose challenge stimulates reactive oxygen species (ROS) generation by leucocytes, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 2000)
De ce? De ce am ajuns să avem o reacție atât de negativă la combustibilul nostru primar? Pentru că sursa de combustibil este nenaturală…
Strămoșii noștri nu consumau zahăr, sucuri, dulciuri procesate și carbohidrați rafinați, ci zaharuri și amidon preambalat cu antioxidanți, pentru că în natură, zahărul vine mereu la pachet cu fitonutrienți. Cu alte cuvinte, zahărul industrial din dulciuri, sosuri și multe alte produse (chiar și în pâine!) ne îmbătrânește și ne îmbolnăvește organismul.
Citește și află mai multe despre zahărul ascuns din alimente din timpul unei diete!
Spre exemplu, dacă bei un suc de portocale „îmbogățit” cu vitamina C (100 calorii/250 ml), nivelul oxidativ din organism crește brusc, ceea ce nu se întâmplă dacă mănânci o portocală mare de 200 g (tot 100 de calorii). Și este întotdeauna mai bine să mănânci tot fructul (toți antioxidanții) decât să-i bei doar sucul și să arunci pulpa.
Legume și fructe la fiecare masă, pentru energie și efecte antioxidante
Pe de altă parte, fructele și legumele conțin glucoză (zaharuri), dar și fitonutrienți care luptă eficient cu radicalii liberi (R. L. Prior et al. Plasma antioxidant capacity changes following a meal as a measure of the ability of a food to alter in vivo antioxidant status. Journal of American College of Nutrition, 2007).
Dacă nu consumăm fructe și legume bogate în fitonutrienți la fiecare masă, ore întregi după ce am mancat , corpul nostru este într-o stare pro-oxidativă care consumă vitaminele din organism și care ne poate duce încet-încet spre bolile de stres oxidativ (inflamații, diabet, boli de inimă, cancer).
Și totuși, câți antoxidanți trebuie să consumi zilnic ca să-ți menții sănătatea și tinerețea? Recitește articolul Care este doza zilnică de antioxidanți și vezi care este necesarul de antioxidanți pe care trebuie să îl ai in organism.
Cum rămâne cu zahărul industrial și poftele răvășitoare de ceva dulce? Din fericire, s-a inventat un îndulcitor care nu cauzează formarea radicalilor liberi, ci dimpotrivă! Vezi articolul despre eritritol, Eritritolul – dulce, fără calorii și antioxidant?
Radicalii liberi care îmbătrânesc și îmbolnăvesc organismul pot fi neutralizați… natural. Cele 5 porții de legume și fructe în fiecare zi nu sunt un moft al nutriționiștilor, ci singura cale ca să-ți menții sănătatea și tinerețea pe termen lung.
Îți recomand să începi chiar de azi cu o salată bogată în legume sau cu o supă de legume la prânz. Și adaugă și un măr, ca gustare. Te asigur că te vei încărca cu maxim de energie. Plus că dacă vei continua așa, vei întineri…cu 10 ani!
Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!