De ce consumul de lapte este asociat cu mai multe fracturi osoase?
În accepțiunea comună, laptele este asociat cu oase puternice. Însă o compilație a celor mai bune studii pe această temă nu a găsit nicio legatură între consumul de lapte și reducerea riscului de fractură de șold la maturitate.
Consumul de lapte – mit și realitate
Se pare că suplimentele de calciu cresc densitatea osoasă doar pe termen scurt. Această creștere se pierde însă în câțiva ani chiar dacă noi continuăm să luăm suplimente de calciu.
Studii recente au evidențiat un lucru și mai grav – un consum mai mare de lapte este asociat cu un risc mai ridicat de fracturi. Există o boală genetică numită galactozemie, în care copiii se nasc fără enzimele necesare metabolizării galactozei. Galactoza provine în principal din zahărul numit lactoză, care se regăsește în compoziția laptelui.
Riscurile asociate galactozei
Dar galactoza nu numai că nu face bine oaselor, ci și îmbătrânește prematur. Studiile efectuate pe animale de laborator au arătat că galactoza poate scurta durata lor de viață, poate provoca stres oxidativ, inflamație și degenerarea creierului. Recomandările de creștere a consumului de lapte pentru prevenirea facturilor poate fi, astfel, o contradicție enormă.
De aceea, cercetătorii au analizat aportul de lapte comparativ cu mortalitatea și riscul de fracturi într-un studiu efectuat pe 100.000 de femei și bărbați timp de 20 de ani. Ei au descoperit că femeile care consumă lapte au rate mai mari de deces, mai multe boli de inimă și un risc crescut de cancer.
Trei pahare de lapte pe zi au fost asociate cu dublarea riscului de deces prematur
Un studiu separat, efectuat de data aceasta pe bărbați, a constatat, de asemenea, că un consum mai mare de lapte este asociat cu o rată mai mare de deces. Dar mortalitatea și riscul de fracturi nu se asociază și cu un consum de alte lactate, precum iaurtul, ceea ce susține teoria privind galactoza.
Așadar, cele mai recente studii demontează ipoteza conform căreia un consum ridicat de lapte este asociat cu oase mai puternice. Dimpotrivă, studiile moderne evidențiază chiar un risc crescut al mortalității în rândul celor care consumă cantități mari de lapte.
Așa că începe și tu chiar de azi și elimină laptele din alimentația ta. Înlocuiește-l cu iaurt sau lapte bătut, care conțin un nivel mai scăzut de galactoză.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tai de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!