Daca la inceputul saptamanii ti-am vorbit despre cafea cu bune si cu rele, astazi vreau sa-ti dezvalui rezultatele unor studii pe care le-am citit recent despre tratarea Alzheimerului.
Citeste articolul si descopera calea naturala de tratarea a Alzheimerului.
Sofran pentru memorie pana la adanci batraneti
„Aurul rosu” este considerat de intelepciunea noastra populara un condiment pentru case mari. „Nu stie taranul ce este sofranul…” Poate ar fi cazul sa ne amintim cu totii ca sofranul a fost folosit in medicina traditionala persana (adica acum vreo 2500 de ani!) pentru probleme de memorie… Omenirea s-a schimbat mult de atunci, sofranul nu.
Scump, dar bun la multe
In 1838 in America, agenda medicala arata ca sofranul „in doze mici, invioreaza spiritul…” Arabii, cei mai mari consumatori de sofran, il folosesc la aromatizarea mancarurilor din miel, oaie, pui si orez. In Franta este un condiment utilizat la condimentarea pestelui, in Italia este indispensabil pentru risotto, iar in Spania pentru paella. Poate ca pretul sau ridicat (4.000 si 20.000 lire/kg,) isi merita toti banii cand vine vorba de calitatile lui medicale per miligram.
In alte articole am vorbit despre beneficiile uimitoare ale sofranului pentru femeile afectate de sindromul premesntrual, dar si pentru barbati, precum si contra depresiei, iar astazi il redescopar ca fiind un adversar redutabil impotriva bolii Alzheimer, datorita compusilor sai numiti crocin si crocetin, care promoveaza invatarea si o memorie buna.
La fel de eficient ca cele mai vandute medicamente
Intr-un studiu din 2010 cu grup de control, desfasurat pe o perioada de 16 saptamani, simptomele dementei Alzheimer au continuat sa se inrautateasca pe placebo, dar s-au imbunatatit in grupul care a primit sofran sofran. Cercetatorii au concluzionat ca, cel putin pe termen scurt, sofranul este „sigur si eficient in boala Alzheimer usoara pana la moderata”. (Akhondzadeh S et al. Saffron in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a 16-week, randomized and placebo-controlled trial. Journal of Clinal Pharmacy and Therapeutics. 2010)
Ce s-a intamplat cand a fost testat comparativ cu medicamentul cel mai bine vandut pentru astfel de pacienti? A functionat la fel de bine, dar cu mult mai putine varsaturi – un efect secundar comun al medicamentului. (Akhondzadeh S et al. A 22-week, multicenter, randomized, double-blind controlled trial of Crocus sativus in the treatment of mild-to-moderate Alzheimer’s disease. Psychopharmacology (Berl). 2010)
In 2013, cercetatorii descopereau ca boala Alzheimer implica „distrugerea celulelor nervoase ale creierului”. Neuronii se distrug prin acumularea placilor de amiloid in care „aglomerarile unei proteine numite beta amiloid actioneaza ca o otrava”. In testele de laborator, adaugand pigmentul rosu gasit in sofran, cel numit crocin, se reduce in mod semnificativ aceasta aglomerare a amiloidului. Componenta care da culoare sofranului pare sa aiba „capacitatea de a preveni formarea amiloidului” care distruge neuronii. (Ghahghaei A et al. The protective effect of crocin on the amyloid fibril formation of Aβ42 peptide in vitro. Cellular&Molecular Biology Letters. 2013)
Studiile din 2010 erau pentru boala Alzheimer usoara pana la moderata. Cum ramane cu cea moderata pana la severa? In 2014, un studiu a comparat sofranul cu medicamentul cel mai vandut pentru Alzheimer in forma severa. Din nou, sofranul parea sa fie la fel de bun. Chiar mai bun, deoarece nu a avut efecte secundare, in timp ce medicamentul este asociat cu „risc crescut de somnolenta, crestere in greutate, confuzie, hipertensiune arteriala, tulburari ale sistemului nervos si caderi.” (Farokhnia M et al. Comparing the efficacy and safety of Crocus sativus L. with memantine in patients with moderate to severe Alzheimer’s disease: a double-blind randomized clinical trial. Human Psychopharmacology. 2014).
Vrei sa-ti pastrezi amintirile limpezi pana la adanci batraneti? Reteta este destul de simpla: condimenteaza-ti dieta cu sofran. Adauga un praf de sofran in orez si consuma-l la masa de pranz. Nu degeaba a fost intotdeauna cel mai scump condiment din lume. Este un medicament extrem de eficient contra dementei Alzheimer si nu numai…
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!