Citește articolul pentru a afla care sunt efectele devastatoare ale alcoolului pentru organismul tău.
Alcoolul provoacă cancer. Fără dubii.
Asocierea dintre consumul de alcool și mortalitatea ridicată cauzată de cancer nu este o noutate. Suspiciunile specialiștilor au apărut pentru prima dată cu mai mult de o sută de ani în urmă. (Newsholme A, The possible association of the consumption of alcohol with excessive mortality from cancer, „Br Med J”, 1903.)
Dovezile științifice arată o relație de cauzalitate între alcool și cancerul pancreatic, cel hepatic, de colon sau de prostată. Însă, din păcate, lista cancerelor care pot fi puse în legătură cu alcoolul continuă: cancerul de gură, gât, esofag, stomac, piele, chiar și cel de sân. La nivel mondial, estimările actuale sugerează că alcoolul provoacă aproximativ 5,8% din suma deceselor cauzate de cancer în aceste organe.
La bărbați, alcoolul se face vinovat de cancerele de gât și cele gastro-intestinale în cea mai mare parte. La femei, alcoolul crește exponențial riscul dezvoltării cancerului de sân.
Cum ne selectăm sursele de informare cu privire la pericolul reprezentat de alcool
Citind aceste informații, te gândești probabil că statisticile se referă la persoanele care beau cantități consistente de alcool. De fapt, dovezile indică o relație de risc între consumul de alcool și cancerul de sân, spre exemplu, chiar și atunci când vorbim despre un consum moderat.
Marii producători de alcool apelează la metoda lobby-ului sau la campanii publicitare pentru a-și susține cauza. De obicei, neagă probele sau distorsionează dovezile științifice. De cele mai multe ori în mod mascat, încercând să distragă atenția publicului de la pericolul reprezentat de alcool. De pildă, se străduiesc să mențină iluzia „consumului responsabil”. Pe de altă parte, ca și producătorii de tutun sau cei de junk food, fac eforturi pentru a-și crea o imagine de furnizori obiectivi de informații despre impactul produselor lor asupra sănătății. Ți se pare însă că aceștia intră în categoria surselor de încredere? (Petticrew M, Maani Hessari N, Knai C, Weiderpass E, How alcohol industry organisations mislead the public about alcohol and cancer, „Drug Alcohol Rev” 2017.)
Îți recomand să te bazezi pe datele provenite de la autoritățile din domeniul medical, nu pe cele oferite de producători. Chiar dacă bunele intenții nu le pot fi negate unora dintre ei, să nu uităm că ținta principală este profitul. Literatura medicală avertizează că alcoolul este un agent cancerigen care provoacă dependență și nu poate intra astfel în sfera unui stil de viață sănătos.
Cu siguranță, industria alcoolului nu va comunica niciodată deschis despre riscul de cancer pe care îl presupune consumul. Paradoxal, vei observa că există cazuri în care chiar companiile producătoare de alcool desfășoară campanii sociale pentru prevenirea cancerului. Asta în condițiile în care folosesc aceste campanii tocmai pentru a-și promova produsele cancerigene. Sub pretextul de a preveni cancerul, aceștia contribuie la creșterea riscului, condiționând participarea clienților la aceste campanii prin achiziționarea produselor lor.
Dacă medicul tău nu ți-a prezentat încă riscurile consumului de alcool, deschide tu discuția. Întreabă-l fără rezerve despre relația de cauzalitate dintre alcool și cancer.
Consumul de fibre reduce riscul de cancer
Alegerea unei alimentații sănătoase poate introduce niște nuanțe în discuție. Cu alte cuvinte, există anumiți nutrienți care pot reduce riscul de cancer la consumatorii de alcool.
În timp ce alcoolul poate determina apariția cancerului mamar, o dietă bogată în fibre are efectul opus. S-a demonstrat că alcoolul crește valorile hormonilor sexuali, ale estrogenului de exemplu. Acesta este unul dintre factorii comuni în cazurile de cancer mamar. Fibrele, pe de altă parte, ajută la eliminarea estrogenului din corp. (Romieu I, Ferrari P, Chajès V, et al, Fiber intake modulates the association of alcohol intake with breast cancer, „Int J Cancer”, 2017.)
Astfel, consumul mai multor alimente vegetale integrale poate diminua efectele adverse ale alcoolului. Nu uita însă că nu există niciun nivel al consumului de alcool care să fie complet sigur în privința componentei cancerigene.
Începe și tu chiar de astăzi să înlocuiești porția de alcool cu o limonadă sau un ceai cu aroma ta preferată. Sau prepară-ți un smoothie delicios din alimente bogate în fibre: o banană, o pară, o linguriță de tărâțe de ovăz și lapte de soia.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!