In mailul trecut ti-am vorbit despre cerealele fortificate si vreau sa-i lamuresc pe cei care m-au intrebat ce inseamna si unde gasesc acest tip de cereale.

Cerealele fortificare sunt cele carora li s-au adaugat unele vitamine si minerale pe care nu le contin in mod normal, cu scopul de a le creste calitatea nutritionala.

De regula, cerealele sunt fortificate cu vitamine din complexul B-urilor, (B6, B12) acid folic, fier, calciu, niacina (vitamina B3), zinc si vitamina A. Citeste ambalajul lor de fiecare data ca sa vezi procentul exact al fiecarui nutrient.

Le poti cumpara de la orice supermarket, atata timp cat citesti cu atentie ambalajul lor sa vezi ce vitamine contin fiecare.

Azi iti propun un articol interesant despre cum sa-ti asiguri Fierul in organism printr-o dieta sanatoasa de Post.

Cat Fier trebuie sa ai in organism? Oare e bine sa ai excese?

Citeste mai jos si vezi ce spun cercetatorii.

Poti avea exces de fier in organism?

Alaturi de calciu, fierul este un alt mineral vedeta ce a captat atentia publicului, deoarece deficitul de fier este cauza anemiei.

Industria suplimentelor cu fier, mai ales pentru copii, este infloritoare, insa nimeni nu vorbeste despre riscurile celeilalte extreme…

Oare ce se intampla cu organismul uman daca primeste mai mult fier decat are nevoie?

Prea mult – mai riscant decat prea putin

Ambele taisuri ale sabiei din fier sunt foarte periculoase. Daca nu absorbim suficient fier, riscam anemia – probabil cea mai raspandita carenta alimentara din lume, care inseamna oboseala si slabiciune permanenta, ceea ce scade implicit calitatea vietii. Dar nu te gandi ca ficatul de pui sau de porc este solutia, si nici suplimentele…

Daca absorbim prea mult fier, creste riscul de cancer (mai ales colorectal), boli de inima si neurodegenerative, precum si de infectii si boli inflamatorii. Boli precum Alzheimer, Parkinson, artrita si diabeul au fost si ele asociate cu excesul de fier (Geissler C, Singh M. Iron, meat and health. Nutrients. 2011). Deoarece corpul uman nu are, din pacate, un mecanism care sa scape de excesul de fier, este imperios necesar sa alegi surse de fier pe care corpul tau il poate absorbi controlat.

Surse de fier imposibil de controlat

Iata un mecanism de functionare minunat: daca depozitele noastre de fier sunt mici, intestinele noastre stimuleaza absorbtia fierului, iar daca sunt complete, intestinele blocheaza absorbtia fierului pentru a ne mentine in echilibru.

Atentie, acest mecanism functioneaza numai cu sursele de fier din alimentele vegetale. Sistemul nostru digestiv nu poate reglementa fierul din sangele ingerat odata cu carnea (fier hem).

Acest fier trece direct prin bariera intestinala, chiar daca avem deja prea mult, prin urmare, nu avem nici un control asupra acestuia. (Steele TM, Frazer DM, Anderson GJ. Systemic regulation of intestinal iron absorption. IUBMB Life. 2005).

De fapt, multi experti cred ca supraincarcarea cu fier poate fi un motiv pentru care consumul de carne a fost asocia cu riscul de cancer mamar. Un aport ridicat de fier poate duce, in timp, la o stare fiziologica de supraincarcare cu fier, mai ales la femeile aflate la menopauza, ceea ce favorizeaza producerea de radicali liberi, oxidarea grasimilor, deteriorarea ADN-ului si poate contribui la carcinogeneza sanului in mod independent sau prin potentarea efectelor altor substante cancerigene. (West AR, Oates PS. Mechanisms of heme iron absorption: current questions and controversies. World Journal of Gastroenterology, 2008).

Nu degeaba medicii recomanda suplimente cu fier doar celor diagnosticati cu anemie feripriva, excesul de fier este asociat cu boli grave.

Deficitul de fier trebuie rezolvat prin simpla suplimentare a dietei cu fier din naut si seminte de dovleac, combinate la aceeasi masa cu alimente bogate in vitamina C (citrice, fructe tropicale, broccoli, ardei gras, patrunjel etc.) care imbunatatesc absorbtia fierului.

Tu ce mananci azi ca sa ai Fier in organism?

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: