In ultimul timp, depresia si-a facut aparitia tot mai mult ca diagnostic printre romani….

Este o problema majora mai ales cu ritmul in care lucram si stresul care se aduna zi de zi.

Insa cum poti preveni natural, fara pastile despresia?

Afla de mai jos.

Secretul natural impotriva depresiei

Ce faci cand te cuprinde tristetea fara motiv? Multi apeleaza la pastile cu speranta ca pofta de viata le va reveni instant… Dar pastilele antidepresive vin cu efecte secundare si cu dependenta.

Mai mult, s-a demonstrat ca exista o altenativa la fel de eficienta, care nu costa nimic (poate un abonament lunar!), iar efectele secundare asupra sanatatii sunt spectaculoase…

Miscarea regulata tine depresia departe

Se stie de 20 de ani ca o singura sesiune de exercitii poate ridica starea de spirit (R R Yeung. The acute effects of exercise on mood state. Journal of Psychosomatic Research. 1996).

Mai mult, intr-un studiu pe 8000 de persoane, activitatea fizica a fost asociata cu simptome scazute de depresie, cu alte cuvinte, depresia este foarte rar intalnita in randul celor care fac miscare (PJ Carek et al. Exercise for the treatment of depression and anxiety. Interantional Journal of Psychiatry in Medicine. 2011).

Cu toate acestea expertii admit ca ar putea fi la mijloc si o cauzalitate inversa: nu miscarea atenueaza depresia, ci persoanele depresive nu au chef sa faca miscare. Asadar, la un nou nivel, se punea intrebarea:

Este suficienta miscarea pentru a trata depresia majora?

Raspunsul la aceasta intrebare l-a dat un alt studiu la fel de nepopularizat ca cele anterioare (J A Blumenthalet al. Effects of exercise training on older patients with major depression. Archives of Internal Medicine, 1999). In cadru acestuia, 156 de barbati si femei peste 50 de ani suferind deja de depresie majora au fost impartiti in doua grupuri: unul a urmat un program de exercitii aerobice timp de patru luni, celealalt a luat un medicament antidepresiv.

Dupa patru luni, grupul care a luat medicamente a coborat la normal pe scara de evaluare a deprasiei. Ce s-a intamplat cu cei care au facut miscare? Acelasi efect puternic. Asadar, un program de exercitii de 3 ori pe saptamana poate fi considerat o alternativa viabila la antidepresive in tratamentul depresiei, cel putin pentru persoanele în varsta.

Sa fi fost la mijloc si interactiunea cu alte persoane? Este, la urma urmei, o terapie in sine pentru depresie… Un alt studiu (J A Blumethal et al. Exercise and pharmacotherapy in the treatment of major depressive disorder. Psychosomatic Medicine. 2007), cel mai mare dedicat depresiei pana in prezent, care a inclus persoane de toate varstele, a inclus si un al treilea grup, care a facut exercitii acasa. Rezultatele dupa 4 luni? La fel de spectaculoase si in al treilea grup!

Putem concluziona cu incredere ca miscarea (nu sportul!) are acelasi efect ca si medicamentele in tratarea depresiei grave. Acasa sau la sala, incepe chiar de azi un program de exercitii, chiar daca nu te simti depresiv.

Efectul pe termen scurt este o minunata stare de bine, iar pe termen lung – o sanatate impecabila si o silueta durabila…

Asa ca mergi azi 30 de minute pe jos si continua in fiecare zi. Ca sa te simti bine si sa fii sanatos.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: