Citește articolul pentru a descoperi influența acestui tip de ulei asupra siluetei și dovezile științifice care susțin constatările pe care ți le voi prezenta.
Uleiul de cocos nu topește grăsimea abdominală
Cred că ți s-a întâmplat și ție să vezi online mai multe grafice și statistici care prezintă argumente promițătoare în sprijinul ideii că uleiul de cocos ajută în tratamentul obezității. Unul dintre studiile pe care se bazează arată că, oferindu-le cobailor acizi grași cu lanț mediu – o componentă a uleiului de nucă de cocos -, aceștia vor consuma ulterior mai puține alimente. Bineînțeles, trebuie verificat dacă astfel de constatări au vreo relevanță pentru oameni.
De asemenea, o să reamintesc unul dintre argumentele la care apelează cei care susțin (care de obicei sunt și cei care produc) uleiul de cocos, pe care l-am prezentat în articolul anterior dedicat acestui aliment. Ei invocă studiile despre locuitorii insulelor din Pacific care urmează diete mai tradiționale pe bază de nucă de cocos și sunt mai slabi și mai sănătoși decât populația urbană care mănâncă conform obiceiurilor moderne, care nu pun atât de mare preț pe produsele din nucă de cocos. Dar… este oare potrivit să îi comparăm pe cei care se hrănesc predominant cu alimente vegetale cu omul modern fidel consumului ridicat de cârnați, mezeluri și alte alimente procesate?
Rezultatele studiilor pe oameni privind efectele uleiului de cocos
Cercetătorii au comparat trei tipuri de mic dejun cu aceeași cantitate de grăsime, dar din surse diferite: lapte, ulei de nucă de cocos, grăsime de vită. Concluzia? Uleiul de cocos nu a antrenat un efect diferit asupra foamei sau a senzației de sațietate, nici nu a influențat cantitatea de alimente consumată la masa de prânz.
În urmă cu 6 ani s-a efectuat, însă, un studiu-pilot cu o caracteristică specială: 20 de bărbați și de femei au primit două linguri de ulei de cocos pe zi timp de o lună, în condițiile în care participanții știau exact ce primesc, iar în paralel nu a fost analizat și un grup de control, pentru a testa validitatea eventualului efect placebo. După acea lună, bărbații au pierdut în medie doi centimetri din talie, dar, din motivele menționate mai sus, nu putem ști dacă nu s-ar fi ajuns oricum la aceste rezultate, cu sau fără uleiul de cocos. În plus, este bine cunoscut faptul că toate studiile privind dieta îi influențează direct pe cei aflați sub observație: tind să micșoreze consumul caloric pe durata cercetărilor, conștienți că la final vor fi cântăriți și analizați.
Un alt studiu, realizat în 2015, a urmărit să descopere legătura dintre consumul de ulei de cocos și micșorarea dimensiunii taliei la bărbați și femei. Aproximativ o sută de oameni au primit o lingură de ulei de cocos pe zi timp de trei luni și s-a constatat că au pierdut aproape un centimetru în talie, comparativ cu grupul de control. Dar, dacă ne gândim obiectiv – din moment ce grupul de control nu a primit nimic, nu s-a pus problema existenței vreunui efect placebo, care putem specula că a funcționat în cazul celor care au primit uleiul de cocos. (Fontaine KR, Williams MS, Hoenemeyer TW, Kaptchuk TJ, Dutton GR, Placebo effects in obesity research, „Obesity (Silver Spring)”, 2016.)
Mai mult decât atât, membrilor primului grup li s-a spus chiar că ar putea să ia doza de ulei de cocos împreună cu fructe, sugerându-li-se să mănânce în general mai multe fructe în acea perioadă. O dată în plus, îmi permit să fiu sceptic, din moment ce consumul de fructe, în ciuda conținutului de zahăr, tinde să fie asociat cu diverse efecte anti-obezitate.
Uleiul de cocos versus alte tipuri de ulei
Cele mai oneste studii mi se par cele care pun în balanță uleiul de cocos cu alte tipuri de ulei, pentru a testa dacă există vreo diferență între efectele acestora. Studiile care au urmat acest model – comparația dintre două linguri de ulei de cocos pe zi și două linguri de ulei de soia pe zi – au arătat că nu există diferențe semnificative în privința reducerii grăsimii abdominale. În schimb, s-a constatat creșterea semnificativă a rezistenței la insulină a celor din grupul cu uleiul de nucă de cocos, ceea ce în cele din urmă provoacă diabetul de tip 2. Iar acest efect nociv a survenit în ciuda faptului că au fost sfătuiți să mănânce mai multe fructe și de legume, să reducă zahărul din dietă și grăsimile animale și să meargă pe jos 50 de minute pe zi, patru zile pe săptămână. Un studiu din 2017 a confirmat același scenariu. (Harris M, Hutchins A, Fryda L, The impact of virgin coconut oil and high-oleic safflower oil on body composition, lipids, and inflammatory markers in postmenopausal women, „J Med Food.” 2017.)
Așadar, în afara efectului placebo se pare că nu există alte beneficii demonstrate științific pentru cei care suferă de obezitate și consumă ulei de cocos.
Începe chiar de astăzi să faci un scurt inventar al soluțiilor pe care ai tendința de a te baza în dieta ta, în virtutea diverselor zvonuri sau informații neverificate. Renunță la acest tip de sfaturi în favoarea consumului constat de vegetale.
Așa că mănâncă o porție de legume asortate la prânz – preparate la cuptor sau sub formă de salată – și rezultatele dorite nu vor întârzia să apară.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!