Alimente bio sau „conventionale”? Marti ti-am aratat ca cel mai mult conteaza alegerea unui stil de viata sanatos si nu atat a alimentelor bio in sine.

Si pentru a te convinge pe deplin ca mancatul inteligent este primordial pentru sanatatea ta, astazi o sa-ti dezvalui ce sa introduci in dieta ca sa ai o viata fara grija hipertensiunii.

Citeste articolul si descopera ce sa mananci pentru a avea o tensiune normala pana la adanci batraneti.

Vrei sa scapi de hipertensiune pentru totdeauna?

In practica medicala moderna, tensiunea ce creste direct proportional cu varsta este ceva foarte obisnuit. Cu toate acestea, fenomenul este foarte anormal…

Da, ai ghicit, se datoreaza unei diete nesanatoase, cu multe grasimi, din care lipsesc tocmai alimentele care scad tensiunea mai eficient si mai ieftin decat medicamentele. Asadar, ce ar trebui sa introduci in dieta ca sa n-ai probleme cu tensiunea pana la adanci batraneti?

Ce ne ucide si ce ne salvaza viata?

Cea mai cuprinzatoare si sistematica analiza a cauzelor de deces intreprinsa vreodata raspunde la intrebari importante precum cate vieti s-ar salva daca oamenii ar reduce consumul de suc acidulat? Aproape 300 de mii. Desigur, sucul nu este la fel de mortal ca sunca, crenvurstii sau carnatii, care ucid peste 840 de mii de oameni in fiecare an. Adica de cinci ori mai multe persoane decat toate drogurile ilegale la un loc (SS Lim et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012)

Pe de alta parte, o dieta cu mai multe cereale integrale ar putea salva 1,7 milioane de vieti, cu mai multe legume – 1,8 milioane de vieti, mai multe nuci si seminte – 2,5 milioane de vieti salvate… Insa fructele se pare ca sunt cele mai necesare: 4,9 milioane de vieti ar fi salvate in fiecare an, nu de medicamente sau vaccinuri, ci de fructe.

Un motiv pentru care dietele cu multe legume si fructe pot salva atat de multe milioane de oameni este ca hipertensiune arteriala este, la nivel mondial, principalul factor de risc, care omoara anual 9 milioane de oameni…

Ce mananca batranii care nu au hipertensiune?

In Statele Unite (unde se mananca la fel de gras ca pe la noi), hipertensiunea afecteaza aproape 78 de milioane de oameni, adica o treime din populatia generala si peste jumatate din persoanele de 60 de ani. Sa fie o consecinta inevitabila a imbatranirii? Nu si in Africa (C P Donnison. Blood Pressure in the African Native. The Lancet Volume 213, No. 5497, p 6-7, 5 January 1929)

In acest studiu, cercetatorii au masurat tensiunea arteriala a o mie de kenyeni cu o dieta centrata pe cereale integrale, leguminoase, legume si fructe. Pana la 40 de ani, tensiunea lor era similara cu cea a europenilor si americanilor, in medie 120 cu 80. Pe masura ce vesticii imbatranesc, tensiunea lor creste, asa incat o persoana obisnuita este hipertensiva la 60 de ani, depasind 140 cu 90. La cei cu diete sanatoase, cu multe vegetale, tensiunea s-a imbunatatit cu varsta, cu o medie de 10 cu 7…

Ce-a mai consemnat acest studiu din 1929? In doi ani, la un spital din Kenya rurala, au fost internati 1800 de pacienti. Ghicesti cate cazuri de hipertensiune arteriala au gasit? Zero. Si zero boli de inima, zero cazuri arterioscleroza…

Hipertensiunea nu este o consecinta normala a imbatranirii, ci a unei diete nesanatoase. Ca sa ai o tensiune normala pana la adanci batraneti, renunta la carnea procesata si sucul acidulat si inlocuieste-le cu multe, multe vegetale.

Incepe chiar de azi cu un mic dejun format dintr-o salata de fructe proaspete insotita de un caus de nuci, alune sau migdale!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: