Toamna a venit cu pasi repezi si iata-ne pe ultima suta de metri in care putem profita de fructele si legumele proaspete romanesti. Astazi vreau sa-ti vorbesc despre rosii.
Rosia este in top 5 luptatori anticancer. Dar tu stii cum sa o consumi ca sa profiti pe deplin de beneficiile ei?
Citeste articolul si descopera cum este mai sanatos sa consumi rosiile.
Sub ce forma sa consumi rosiile pentru beneficii maxime
Asa cum am subliniat si recomandat de cate ori am avut ocazia, fructul intreg si legumele crude (salata si smoothie) sunt preferabile produselor obtinute prin procesarea lor.
O exceptie notabila o fac morcovii, care se imbogatesc in antioxidanti prin fierbere, dar ar mai fi una la fel de notabila. Se pare ca banala patlagica rosie contine in sucul procesat mai multi antioxidanti decat in leguma cruda…
De ce fructe intregi si nu suc?
De ce oare recomanda nutritiunistii fructele intregi, consumate fie felii, fie sub forma de smoothie-uri? Pai exista argumente si calcule foarte stiintifice, precum VCEAC (capacitate antioxidanta echivalenta cu vitamina C) calculat pentru fructe si sucul acestora.
Conform acestui algoritm de calcul, sucul de mere are de 6 ori mai putini antioxidanti decat fructul in sine, iar cel de struguri, lamaie sau portocale de 2 ori mai putini (Floegel A et al. Development and validation of an algorithm to establish a total antioxidant capacity database of the US diet. International Journal of Food Science and Nutrition. 2010).
Cum spuneau si mamele noastre, coaja e plina de vitamine, la fel si pulpa fructului. Indepartarea lor prin stoarcere sau procesare saraceste produsul de nutrienti importanti pentru sanatatea si starea noastra de bine.
Rosia – o exceptie de la regula
In acelasi algoritm de calcul al capacitatii antioxidante, sucul procesat de rosii (atentie, fara zahar si consevanti!) are o cantitate dubla de antioxidanti fata de rosia cruda si o mai mare disponibilitate a nutrientilor, in special a licopenului, un fitonutirent care lupta impotriva cancerului.
Sucul de rosii contine de 5 ori mai mult licopen decat rosiile crude (Burton-Freeman B. Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine. 2011)!
De ce aveti, stimate doamne, nevoie de licopen? Pentru ca incetineste procesul de imbatranire a pielii si amana aparitia ridurilor, iar vitamina K si calciul fortifica si regenereaza tesutul osos. Chiar si licopenul din rosii s-a dovedit util in imbunatatirea masei osoase, aceasta fiind o cale recomandata de prevenire a osteoporozei (E Fuentes et al. Effect of tomato industrial processing on phenolic profile and antiplatelet activity. Molecules. 2013).
Da, natura poate fi extrem de surprinzatoare. Nu uita ca rosiile sunt in top 5 al luptatorilor anticancer (alaturi de legumele verzi), asadar include-le zilnic in dieta ta, fie sub forma de salate, fie sub forma de bulion sau suc. Beneficiile sunt nenumarate, iar gustul este absolut delicios!
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!