Dupa cum ai vazut, in ultimele articole am incercat sa iti ofer cele mai bune recomandari pentru a-ti umple camara cu alimente de calitate pentru iarna. Marti, ti-am aratat de ce este mai bun sucul de rosii decat leguma consumata ca atare.

Astazi, vreau sa-ti vorbesc despre morcovi si ceapa.

Asa ca citeste articolul si descopera care sunt cele mai bune soiuri de morcovi si ceapa.

Afla care sunt ceapa si morcovul cu cei mai multi nutrienti

Toamna este vremea cand gospodinele cumpara cantitati impresionate de morcovi si ceapa din piete la preturi infime per kilogram. Apoi pun morcovii in ladite de nisip, impletesc cepele in funii, le usuca la soare si le pun la pastrare pentru toata iarna in locuri racoroase…

Si daca tot gandim „bio” si „sanatos”, pe termen lung, care soiuri de morovi si ceapa sunt mai bune sa ne pastreze sanatatea din punctul de vedere al continutului de antioxidanti?

Asa cum ti-am mai spus si in alte articole, cercetatorii americani au descoperit o metoda eficienta de a masura capacitatea antioxidanta a alimentelor, aratandu-ne ca legumele, fructele si condimentele sunt cei mai aprigi luptatori impotriva bolilor si a imbatranirii (U.S. Department of Agriculture. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods. November 2007).

Si pentru ca ceapa si morcovii sunt cele mai raspandite legume pe toate continentele locuite, este interesant de stiut ce soiuri sa alegem ca sa traim mai mult si mai sanatos.

Morocovi sau „baby carrots”?

In ultimii ani, internetul, retetarele si show-urile culinare au fost coplesite de retete ce contineau pretiosii „baby carrots”, adica niste morcovi tinerei, cu pretentii ca ar fi mai sanatosi chiar si decat traditionalii morcovi din rasadul bunicii…

Asa sa fie? Cercetarile arata ca este acelasi lucru. La propriu! Pentru ca „baby carrots” sunt aceeasi morcovi, cu acelasi continut antioxidant, taiati mecanic din morcovi mai mari! Ce-i drept, exista o mare (si nejustificata) diferenta de pret… Cu toate acestea, cand cumperi morcovi, evita-i pe cei foarte mari. Sunt foarte tari in interior.

Ceapa rosie sau galbena?

E greu sa te gandesti la o reteta de supa, ciorba, tocanita, anumite salate sau orice alta mancarica gustoasa fara sa pui ceapa printre ingrediente. Ceea ce este foate bine, pentru ca ceapa previne raceala (daca o consumi cruda), regleaza glicemia, este antiinflamatoare, previne cancerul si bolile de inima si e plina de vitamine (A, B6, C si E) si minerale (sodiu, potasiu, fier, acid folic).

Totusi, ce soi de ceapa este mai antioxidant? Daca e sa ne luam dupa cercetatori, ar trebui sa cam uitam de ceapa galbena, pentru ca cea rosie are de peste 10 ori mai multi antioxidanti decat surioara ei cea galbena!

Daca te ingrijoreaza mirosul de ceapa (o mica neplacere care o face de evitat pentru multi), sa stii ca un pahar de lapte sau cateva frunze de patrunjel consumate dupa ceapa fac sa dispara imediat neplacutul miros al gurii. Si nu uita ca beneficiile cepei depasesc cu mult mirosul…

Nicio mancare fara ceapa si morcovi! Sunt pline de antioxidanti ce le recomanda ca alimente de baza, extrem de accesibile in orice zona a lumii. Iar daca vrei sa faci cea mai buna optiune in privinta continutului de nutrienti, alge morcovii obisnuiti, de marime medie, si ceapa rosie. Pont de nutritionist: ceapa e mai eficienta cruda, iar morcovii se imbogatesc miraculos in antoxidanti in procesul de fierbere.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: