Daca saptamana trecuta ti-am aratat cum poti sa previi cancerul cu paine de secara, astazi vreau sa iti vorbesc despre hipertensiune, care si-a gasit un aliat de nadejde chiar in alimentatia ta.

Din fericire insa, poti combate hipertensiunea mai usor decat ti-ai putea imagina. Nu ai nevoie de medicamente, ci doar de putina atentie la ceea ce mananci.

Citeste articolul si descopera care este cel mai mare dusman al inimii tale.

Hipertensiunea este o alegere

Hipertensiunea este boala secolului, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ale carei statistici arata ca o persoana din 3 sufera de hipertensiune arteriala, in special in tarile in curs de dezvoltare precum Romania, unde 40% din populatie sufera de hipertensiune. De ce se intampla astfel? Pentru ca alegem sa mancam prea multa sare…

Din fericire, asa cum stiinta a demonstrat inca de acum patru decenii, leacul hipertensiunii este in farfuria noastra cea de toate zilele

Normalitate si exceptie

Stramosii nostri au mancat mii de ani mai putin de 1 g de sare pe zi. Oamenii de stiinta au aratat ca suntem programati genetic, exact ca si ei, sa mancam de 10 ori mai putina sare decat mancam in prezent. In mod „normal”, bebelusii se nasc cu o tensiune de 9 cu 6, care ajunge la 12 pe la 20 de ani, apoi la 14 pe la 40 de ani, valoare de la care o numim oficial „hipertensiune”, si continua sa creasca pe masura ce inaintam in varsta. Asadar, si infarcturile si atacurile cerebrale sunt la fel de „normale”… (WC Roberts. High salt intake, its origins, its economic impact, and its effect on blood pressure. American Journal of Cardiology. 2001).

Sa fie sarea de vina? Asa au gandit oamenii de stiinta acum 4 decenii. Ca sa-si testeze teoria, au gasit indienii Yanomamo din  padurea amazoniana, care nu consumau nici sare, nici mancare procesata. La 50 de ani aveau tensiunea la fel ca la 20. Cate cazuri de hipertensiune au descoperit? Zero! (WJ Oliver, EL Cohen, JV Neel. Blood pressure, sodium intake, and sodium related hormones in the Yanomamo Indians, a „no-salt” culture. Circulation. 1975).

O dieta cu putina sare normalizeaza tensiunea

Trei ani mai tarziu, a urmat un studiu interventional. Pacienti cu tensiune scapata de sub control, muribunzi, au fost pusi pe un regim Yanomamo al nivelului de sare, cu grasimi putine, dar cu multe legume si fructe. Ce s-a intamplat? Toti au plecat acasa vindecati, cu tensiune normala! (R Friedman, J Iwai. Hypertension – salt poisoning? Lancet. 1978).

De unde le-a venit idea salvatoare de vieti? De la Dr. Walter Kempner, care, cu aproape 30 de ani in urma, a coborat tensiunea pacientilor sai de la 21 la 8 cu o dieta cu orez si fructe. (W Kempner. Treatment of heart and kidney disease and of hypertensive and arteriosclerotic vascular disease with the rice diet. Annals of Internal Medicine. 1949)

Se pare ca stim de mai bine de o jumatate de secol cum sa tinem tensiunea subcontrol, dar se prefera pastilele cu efecte secundare… Ar disparea o intreaga problema de sanatate publica daca am alege sa consumam atata sare cat poate corpul nostru sa proceseze: 1 g/zi.

Incearca chiar de azi sa inlocuiesti sarea din mancare si salate cu multe alte condimente si ierburi aromate. De asemenea, citeste etichetele alimentelor si cumpara-le pe cele care au mai putine miligrame de sare decat cantitatea in grame a produsului. De exemplu, daca ai un produs de 100 g, el ar trebui sa contina mai putin de 100 mg de sare.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: