Daca marti ti-am aratat care sunt cele mai bune seminte pentru sanatatea ta, astazi, pentru ca este Ziua Mondiala a Sanatatii, ti-am pregatit un articol special. Te avertizez ca este ceva mai lung decat de obicei, dar contine informatii la fel de practice, asa cum te-am obisnuit.

Citeste articolul si afla ce sunt telomerii si cum iti pot schimba ei viata.

Lungeste-ti telomerii ca sa-ti prelungesti viata

Poate ca nu ai auzit inca despre ei, insa telomerii sunt o regiune situata la capatul fiecarui cromozom din ADN-ul nostru.

De ce sunt atat de importanti incat sa-ti scriu despre ei? Pentru ca se scurteaza odata cu trecerea anilor, provocand procesul imbatranirii si aparitia unor boli specifice batranetii.

Iar odata cu scurtarea lor, cromozomul isi pierde protectia si stabilitatea si determina moartea celulara. Din fericire, acest proces de scurtare (a telomerilor si, implicit, a vietii) poate fi nu numai impiedicat, ci intarziat!

Telomeri scurti – boala sigura

Lungimea telomerilor este un predictor foarte bun al duratei de viata. Conform cercetarilor, persoanele care au boli cardiovasculare, artrita sau dementa vasculara tind sa aiba telomeri mai scurti. Mai mult, telomerii scurti cresc riscul de cancer si de deces cauzat de boli cardiovasculare.

In acest moment nu se cunoaste exact daca telomerii scurti cauzeaza bolile sau invers: bolile respective scurteaza telomerii. Cert este ca exista o enzima numita telomeraza, care poate lungi telomerii. Cu cat este mai activa, cu atat mai lent este procesul de imbatranire. Spre exemplu, exista o bacterie numita tetrahymena thermophile, care are telomeraza superactiva, telomerii ei nu se scurteaza niciodata si este nemuritoare. Asadar, ce promoveaza telomeraza?

8 schimbari pe care le poti face pentru stimularea telomerazei

Profesoara Elizabeth Blackburn de la Universitatea din California a castigat un premiu Nobel pentru contributia adusa la descoperirea telomerilor si telomerazei. Ea subliniaza ca, in urma studiilor dedicate telomerilor, avem control asupra factorilor care lungesc ori mentin telomerii prin telomeraza si ne ofera 8 sugestii in acest sens:

1. Redu stresul. Multe studii au descoperit ca situatiile de stres prelungit, precum ingrijirea unui copil sau a unui parinte bolnav, diminueaza activitatea telomerazei si lungimea telomerilor. Le fel fac traumele din copilarie, depresia cronica si cinismul (da, persoanele cinice au telomerii scurti! – Brydon, L. Et al. Hostility and cellular aging in men from the Whitehall II cohort. Biological psychiatry, 2012). In schimb, unele studii asociaza meditatia cu telomerii lungi. (Jacobs, TL et al. Intensive meditation training, immune cell telomerase activity, and psychological mediators. Psychoneuroendocrinology, 2011).

2. Dormi 7 ore in fiecare noapte. Cu cat dormi mai bine si mai linistit, cu atat mai lungi iti sunt telomerii si mai activa telomeraza. In ceea ce priveste longevitatea, studiile au aratat ca 7 ore pe noapte (nici mai mult, nici mai putin) reprezinta portia optima de somn. (Prather AA et al. Shorter leukocyte telomere length in midlife women with poor sleep quality. Journal of Aging Research, 2011)

3. Fa miscare. Cu cat faci mai multa miscare, cu atat esti mai putin stresat(a) si ai telomerii mai lungi. Un studiu a aratat ca persoanele suferind de stres posttraumatic care au facut zilnic miscare nu prezentau micsorarea specifica a telomerilor.

4. Nu fuma si nu te ingrasa. Conform unui studiu pe femei, si obezitatea, si fumatul se asociaza cu o lungime mai mica a telomerilor. (A M Valdes et al, Obesity, cigarette smoking, and telomere length in women. Research Letters, 2005).

5. Creste aportul de omega 3 si vitamina D. Un studiu a constatat ca aportul mare de Omega 3 inseamna telomeri lungi. (Farzaneh-Far R et al. Telomere length trajectory and its determinants in persons with coronary artery disease: longitudinal findings from the heart and soul study. PloS One, 2010).

6. Scade nivelul homocisteinei cu mai mult B12 si acid folic. Prea multa homeocisteina duce la leziuni arteriale si risc crescut de afectiuni coronariene. In schimb, un nivel ridicat de B12 si acid folic scad homocisteina, iar telomerii cresc in lungime (Richards JB et al. Homocysteine levels and leukocyte telomere length. Atherosclerosis. 2008). Acest lucru a fost confirmat intr-un studiu facut in Singapore, care a aratat ca un nivel scazut de homocisteina se asociaza cu telomeri mai lungi. (Fenech M. Folate (vitamin B9) and vitamin B12 and their function in the maintenance of nuclear and mitochondrial genome integrity. Mutation research, 2012).

7. Consuma cat mai multe alimente antiinflamatorii. Cele mai recente cercetari, publicate in septembrie 2015, arata ca lungimea telomerilor este direct proportionala cu consumul de alimente antiinflamatorii. (Sonia Garcia-Calzon et al. Dietary inflammatory index and telomere length in subjects with a high cardiovascular disease risk from the PREDIMED-NAVARRA study: cross-sectional and longitudinal analyses over 5 years. American Journal of Clinical Nutrition, 2015). Exista chiar un index in acest sens (Dietary Inflammation Index), care arata ca grasimile saturate si trans sunt cele mai inflamatoare alimente, iar la polul opus se afla fitonutrientii din legume si fructe, cerealele integrale si anumite ierburi aromate si condimente.

8. Optimizeaza-ti nivelul de nutrienti. Un nivel optim de vitamine si minerale, conform cercetarilor realizate pe cei care iau multivitamine, lungeste semnificativ telomerii si reduce riscul de cancer (Xu Q et al. Multivitamin use and telomere length in women. American Journal of Clinical Nutrition, 2009).

O dieta echilibrata si sanatoasa iti poate asigura acest nivel optim de vitamine, insa poti apela oricand la o clinica de nutritie, unde analize specifice performante iti pot arata nivelul tau nutritional si ce imbunatatiri poti face in dieta ta.

Daca dupa tot ce ai citit te gandesti cum sa-ti masori telomerii, sa stii ca exista metode stiintifice brevetate in acest sens. Spectralcell.com este liderul mondial in masurarea lungimii telomerilor, care este in prezent cea mai exacta metoda de a determina varsta biologica si, in functie de ea, ce imbunatatiri trebuie sa faci.

Din pacate, acest test, desi este necesara doar o mostra de sange ca sa-l faci, este disponibil numai in Marea Britanie, in Londra si cateva centre din regat, insa pretul este momentan prohibitiv: 339 de lire sterline. Asteptam cu nerabdare sa fie importat, la preturi mai autohtone…

Pana atunci insa, pune chiar de azi in aplicare cele 8 reguli enumerate mai sus si cu siguranta iti vei lungi telomerii. Chiar daca nu ii poti masura, vei vedea beneficiile lungirii lor in viata ta de zi cu zi.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: