Atacul cerebral face numeroase victime desi poate fi prevenit fara cel mai mic efort. De aceea, astazi vreau sa-ti arat ce alimente sa consumi pentru a te feri de aceasta boala.
Citeste articolul si afla ce au descoperit cercetatorii.
Alimentele care reduc riscul de atac cerebral
Accidentul vascular cerebral ramane una dintre cele mai devastatoare dintre toate bolile neurologice, provocand moartea a aproximativ 5 milioane de oameni pe an la nivel mondial si fiind principala cauza de invaliditate permanenta in Statele Unite. Vestea buna este ca 80% din riscul de accident vascular cerebral poate fi evitat prin imbunatatirea regimului alimentar, renuntarea la fumat si exercitiile fizice regulate.
Ce sa consumi
Pentru prevenirea accidentului vascular cerebral este indicata o dieta bazata mai mult pe plante, cum ar fi dieta traditionala mediteraneana centrata in jurul alimentelor precum cereale integrale, fructe, legume, linte, fasole si nuci. O alternativa o reprezinta si dieta vegana, dar studii recente au constatat insa ca o astfel de dieta trebuie sa fie insotita de o sursa regulata si sigura de vitamna B12, in scopul de a preveni o deficienta.
Consumul de cereale integrale este asociat cu sanse mai mici de moarte provocata de atac de cord, accident vascular cerebral, cancer, diabet si alte boli respiratorii sau infectioase. Cu alte cuvinte, este semnalat un risc mai mic de moarte prematura din toate cauzele puse la un loc. Acest lucru se poate datora efectelor anti-inflamatorii ale fibrelor. Sau poate faptului ca o persoana care consuma fibre din alimente intregi crude mananca mai putina carne. (Chen GC, Lv DB, Pang Z, Dong JY, Liu QF. Dietary fiber intake and stroke risk: a meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Clin Nutr. 2013)
Ce sa eviti
Un studiu important a demonstrat ca persoanele care consuma carne rosie si procesata au un risc crescut cu 10% de accident vascular cerebral asociat cu fiecare portie zilnica de astfel de alimente.
Acest lucru se poate datora fierului hem care se gaseste in sangele si muschii din carne si care are proprietati pro-oxidative. (Kaluza J, Wolk A, Larsson SC. Heme iron intake and risk of stroke: a prospective study of men. Stroke. 2013) Pe de alta parte, fierul nonhem care se gaseste in fibrele vegetale nu prezinta niciun risc de accident vascular cerebral. O alta cauza poate fi si prezenta toxinelor din grasimile animale. Studii recente au demonstrat ca expunerea alimentara la astfel de toxine poate creste riscul de accident vascular cerebral.
Asadar, redu riscul de accident vascular consumand cereale integrale, fructe, legume, fasole, nuci si linte. Evita consumul de carne procesata, renunta la fumat si fa exercitii fizice regulate. Incepe chiar de azi cu un pranz format din mancare de linte alaturi de o salata verde generoasa.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!