Dacă în articolul trecut am vorbit despre vitamina B12 și ți-am arătat de unde poți să o iei în perioada postului, astăzi îți propun să ne concentrăm asupra sănătății inimii.
Citește articolul pentru a afla cum poți preveni afecțiunile care stau la baza celor mai multe decese din lume la ora actuală!
Mișcare și turmeric: un cocktail inedit pentru sănătatea inimii tale
Exercițiile fizice sunt esențiale pentru prevenirea bolilor și pentru o stare generală de bine. Știm deja asta, ne spun toate articolele, toate emisiunile TV. Așa dictează tendințele care definesc stilul de viață sănătos. Întrebarea este: ce tip de mișcare ne poate fi de cel mai mare ajutor? Să urmărim rezultatele studiilor științifice, ca de fiecare dată.
Citește articolul și află cum poți să elimini 90% din bolile de inimă!
Cercetătorii au organizat participanții la studiu în patru grupuri distincte. Unii dintre ei au făcut exerciții aerobice, mai exact ciclism, timp de o oră pe zi. Alții au făcut exerciții de forță și rezistență, folosind greutăți și benzi elastice. Au mai existat două grupuri: unul care a făcut ambele tipuri de mișcare, iar altul care nu a făcut absolut nimic. (M Vona, GM Codeluppi, T Iannino, E Ferrari, J Bogousslavsky, L K von Segesser, Effects of different types of exercise training followed by detraining on endothelium-dependent dilation in patients with recent myocardial infarction, „Circulation”, 2009)
Rezultatele au fost cât se poate de clare. Atât cei care au făcut câte un tip de mișcare, cât și cei care le-au combinat au dovedit o îmbunătățire a funcției endoteliale. În concluzie, nu contează ce tip de mișcare faci, important este să menții un ritm constant. Dacă renunți la activitatea fizică, funcția endotelială este automat afectată. Endoteliul este căptușeala interioară a vaselor de sânge și este un bun indicator al sănătății inimii și vaselor de sânge.
Dar abia acum lucrurile devin cu adevărat interesante. Cercetătorii japonezi au comparat recent avantajele exercițiilor fizice cu cele ale curcuminei. Curcumina reprezintă acei pigmenți galbeni din condimentul numit turmeric și din praful de curry, care este un amestec de condimente.
Nici în acest caz rezultatele nu s-au dovedit a fi mai puțin uimitoare. O linguriță de turmeric pe zi, timp de opt săptămâni, a fost apreciată ca fiind la fel de eficientă pentru endoteliu precum 30-60 de minute de mișcare în fiecare zi. (N Akazawa, Y Choi, A Miyaki, Y Tanabe, J Sugawara, R Ajisaka, S Maeda, Curcumin ingestion and exercise training improve vascular endothelial function in postmenopausal women, „Nutr Res”, 2012)
De ce trebuie să ne preocupe sănătatea endoteliului?
Așa cum spuneam, celulele endoteliale căptușesc pe interior vasele de sânge. Știai că, dacă am pune cap la cap celulele endoteliale ale unei singure ființe umane, șirul rezultat ar putea înconjura de 4 ori planeta?
Este foarte important să ne intereseze starea endoteliului nostru pentru că acesta nu este un simplu strat inert, fără nicio influență. Dimpotrivă, este extrem de activ metabolic, fiind sensibil la oxidare și inflamație.
Disfuncția endotelială este echivalentă cu o condamnare la boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Hemodinamica arterială centrală depinde de starea endoteliului. Practic, dacă endoteliul este afectat, arterele înțepenesc, ceea ce îngreunează capacitatea de pompare a inimii.
Să recapitulăm: care sunt soluțiile ideale pentru inimă și vasele de sânge
Atunci când problemele vizate sunt oxidarea și inflamația, ne gândim la cele mai iscusite variante în ceea ce privește calitățile antioxidante și antiinflamatoare.
Citește articolul și află secretul unei alimentații care combate inflamația din corp!
Este vorba despre nimeni altele decât fructele și legumele. Fiecare porție de fructe sau legume a fost asociată cu o îmbunătățire cu 6% a funcției endoteliale. Studiile nu au scos la iveală un micronutrient unic cu calități magice. De fapt, este vorba despre efectele combinate ale componentelor fructelor și legumelor în ansamblul lor.
Așa cum am descoperit la începutul acestui articol, acum avem la îndemână încă un aliat: turmericul. Studiile au arătat fără urmă de îndoială că femeile aflate în perioada de menopauză pot preveni cu succes bolile cardiovasculare consumând zilnic turmeric. Practic, aceasta poate fi soluția potrivită și pentru cei cărora recomandările medicului le interzic să facă exerciții fizice.
Dar, în mod ideal, ar trebui să combinăm toate aceste variante. Asta înseamnă să mâncăm cât mai multe fructe și legume proaspete. Să integrăm turmericul în meniul zilnic și să facem și mișcare. Endoteliul nostru are nevoie în mod egal de hrană sănătoasă și de exerciții fizice.
Începe și tu chiar de astăzi să adaugi un praf de turmeric la legumele pregătite la cuptor și să înlocuiești deserturile cu fructe proaspete sau bastonașe de morcov și ardei. De asemenea, cel puțin 30 de minute de mers pe jos ar trebui să devină o regulă la care să te supui de bună voie, cu cea mai mare plăcere. Mai ales că acum și vremea prietenoasă este de partea ta.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!