Citește articolul și află cât de nocive sunt acestea pentru organism.

Riscul de accident vascular cerebral produs de sucurile dietetice

Recomandările mondiale pentru consumul de zahăr variază de la un desert la două zile până la valorile recomandate de către American Heart Association de aproximativ 5% din caloriile zilnice. Asta pentru că cercetătorii asociază zahărul cu un risc crescut de boli cardiovasculare și atac cerebral.

Riscurile consumului de zahar

American Heart Association sustine că un consum de zahăr de 15% din totalul zilnic de calorii crește riscul de boli cardiovasculare, iar un consum de 25% dublează acest risc.

Așadar nu e de mirare că bolile cardiovasculare sunt ucigasul numărul unu al omenirii, devreme ce consumul mondial de zahăr a ajuns de la valoarea de 3 kg anual acum 200 de ani la 45 kg (da, ai citit bine!) în zilele noastre.

Deci zahărul nu e bun, dar îndulcitorii?

Îndulcitorii artificiali – posibilă soluție?

Din păcate, îndulcitorii artificiali sunt la fel de nocivi, fiind responsabili pentru mai mult de 100.000 de decese la nivel mondial.

Studiile făcute la Harvard au ridicat ipoteza conform căreia motivul pentru care acest risc rămâne la fel de mare poate fi caramelul colorat, dar și faptul că îndulcitorii artificiali pot crește dorința unui consum mai mare al băuturilor dulci. Creierul se simte înșelat pentru că i se promite că primește un produs dulce și de fapt nu îl primește și de aceea cere mai mult.

Un studiu făcut pe persoane cărora li s-a dat să bea Sprite și Sprite Zero a relevat faptul că, la sfârșit, atunci când li s-a cerut să aleagă între M&Ms, apa de izvor și guma fără zahăr, de trei ori mai multe persoane care au băut sucuri dietetice au ales bomboanele M&Ms. Așadar, trucul nu a funcționat pentru creier, acesta sfârșind prin a primi zahărul cerut. (Bartolotto C. Does Consuming Sugar and Artificial Sweeteners Change Taste Preferences? Perm J. 2015)

Care este atunci soluția? Ruperea cercului vicios și întreruperea consumului de zahăr. Douăzeci de oameni au intrat într-un test și au întrerupt absolut orice consum de zahăr și îndulcitori artificiali timp de două săptămâni. După primele șase zile, 95% din ei nu mai simțeau aceeași plăcere atunci când au consumat un aliment dulce, considerând că gustul este prea intens.

Așadar, pofta de dulce a fost stopată. (Cantley LC. Cancer, metabolism, fructose, artificial sweeteners, and going cold turkey on sugar. BMC Biol. 2013) Acest lucru sugerează că o astfel de provocare de o săptămână sau două poate ajuta la resetarea preferințelor de gust și la un consum diminuat de zahăr.

Așadar, consumul de îndulcitori artificiali este la fel de dăunator pentru organsim ca și consumul de zahăr pur. Creierul uman nu poate fi păcălit și el va cere organismului ceea ce crede că i se oferă până când omul cedează și consumă zahăr, iar această nevoie devine din ce în ce mai mare.

Începe și tu chiar de azi și renunță timp de o săptămână la alimentele dulci procesate. Fă acest lucru în timp ce continui să mănânci sănătos și variat. Îți garantez că la finalul săptămânii vei constata cu surpriză că pofta ta de dulce s-a redus considerabil.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: