Ne îndreptăm atenţia spre lumea vegetalelor, pentru că aici ne simțim cel mai bine, analizând efectele unora dintre alimentele care au câștigat din ce în ce mai multă popularitate în zilele noastre: nuca de cocos, laptele și uleiul de cocos.

Citește articolul pentru a afla care sunt implicațiile acestora pentru starea ta de sănătate.

Uleiul de cocos nu este mai puțin nociv decât sursele de grăsimi saturate

Susținătorii uleiului de nucă de cocos nu sunt foarte diferiți de producătorii de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, care folosesc ca argument faptul că sunt sănătoase populațiile care mănâncă porumb propriu-zis. Nici față de cei din industria zahărului, care apelează la comparația cu fructele – care au și zahăr în compoziție – sfătuindu-te să mănânci cât zahăr rafinat dorești. Și în cazul uleiului sau al laptelui obținut din praf de nucă de cocos, există de fapt o diferență notabilă față de consumul nucilor de cocos ca atare.

Așadar, această credință populară, răspândită de industria uleiului de cocos, care susține că acesta este un aliment sănătos, nu este de fapt susținută de dovezi științifice. Dimpotrivă, uleiul de nucă de cocos nu ar trebui să fie tratat diferit față de sursele de grăsimi saturate. Într-un articol publicat în urmă cu câțiva ani în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, recomandarea pentru pacienți a fost cât se poate de fermă: „Evitați acest aliment”. (Freeman AM, Morris PB, Barnard N, Esselstyn CB, Ros E, Agatston A, Devries S, O’Keefe J, Miller M, Ornish D, Williams K, Kris-Etherton P. Trending Cardiovascular Nutrition Controversies. „J Am Coll Cardiol”, 2017.)

Nuca de cocos versus uleiul de cocos

Studiile asupra populațiilor care mănâncă o mulțime de nucă de cocos sunt menționate frecvent de cei care produc și comercializează ulei de cocos, ca dovadă că acesta nu are efecte dăunătoare, ba dimpotrivă. De exemplu, s-a constatat o aparentă absență a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor cardiace pe insula Kativa. Ce mâncau localnicii? Cartofi dulci, fructe, verdeață, nuci, porumb și fasole, deci în cea mai mare parte plante. Iar una dintre acestea era nuca de cocos în sine, bogată în fibre, nu uleiul obținut din aceasta. Proteina vegetală din nuca de cocos, care lipsește din ulei, poate explica impactul benefic al consumului de nucă de cocos asupra valorilor colesterolului.

Susținătorii uleiului de nucă de cocos își bazează argumentațiile pe faptul că uleiul de cocos conține MCT – trigliceride cu lanț mediu – adică grăsimi saturate cu catenă scurtă, care nu sunt la fel de rele ca grăsimile saturate cu lanț lung din carne sau lapte. În fond, MCT-urile din uleiul de cocos reprezintă doar 10% din compoziție, pe când cea mai mare parte a sa o reprezintă grăsimile saturate cu lanț lung, responsabile pentru creșterea colesterolului. De aceea, uleiul de nucă de cocos nu ar trebui să facă parte din dieta celor care vor să reducă riscul de a suferi din cauza afecțiunilor cardiovasculare, criminalul nr. 1 în lume. (Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC, Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. „Nutr Rev”, 2016.)

Laptele de nuca de cocos

Deși grăsimea de nucă de cocos sub formă de lapte nu poate avea aceleași efecte devastatoare asupra nivelului colesterolului precum uleiul de cocos, consumul frecvent – de trei sau mai multe ori pe săptămână – a fost asociat cu un risc crescut de boală vasculară, accident vascular cerebral și atac de cord. S-a demonstrat chiar că laptele de nucă de cocos poate afecta în mod acut funcția arterială în câteva ore după consum, la fel de rău ca un mic dejun format din cârnați și ouă prăjite.

Începe chiar de astăzi să le acorzi legumelor, fructelor și cerealelor integrale cel mai important loc în dieta ta, evitând uleiurile și derivatele rafinate. Mănâncă pulpa de la o nucă de cocos și bea laptele pe care aceasta îl conține în mod natural, dacă te numeri printre fanii acestui fruct exotic. De asemenea, profită de oferta bogată de fructe și legume de sezon, din surse locale.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: