Astăzi vreau să-ți vorbesc despre resveratrol, un compus mult lăudat care se găsește în vinul roșu. Citește articolul și află ce au descoperit cercetătorii în privința beneficiilor resveratrolului.

Ce este resveratrolul?

Resveratrolul este un compus natural din clasa polifenolilor, găsit în mod predominant în struguri, vinul roșu, fructe de pădure și alune. Este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, fiind subiectul a numeroase studii care explorează potențialele beneficii pentru sănătate, cum ar fi protecția cardiovasculară și prevenirea îmbătrânirii celulare. Cu toate acestea, efectele sale asupra sănătății umane nu sunt pe deplin înțelese, iar cercetările au oferit rezultate mixte privind eficacitatea sa reală.

Vinul roșu este cea mai bună sursă de resveratrol – mit sau adevăr?

Alcoolul este o neurotoxină care poate provoca leziuni ale creierului. Da, alcoolul poate să provoace cancer. Astfel, consumul de alcool nu poate fi considerat o alegere sănătoasă.

Însă nu de cancer mor cei mai mulți oameni în lume. Acesta este pe locul 2. Ucigașul numărul 1 sunt bolile de inimă. În acest context, apare întrebarea: dacă alcoolul este atât de dăunător, cum se explică „paradoxul francez” – ideea că un consum moderat de alcool ar proteja împotriva bolilor cardiovasculare?

Vinul este bun doar pentru cei care îl vând

Surpriză sau nu, se pare că nu există un paradox francez – ci că totul a fost o înșelătorie. Dar tocmai asta a declanșat întregul „fiasco privind resveratrolul”. Un episod din celebra emisiune americană 60 Minutes a sugerat că resveratrolul – o componentă care se găsește în vinul roșu – poate fi responsabil de paradoxul francez. Dar chiar și după ce s-a dovedit că acest „paradox francez” nu există, cercetările au continuat, culminând cu „10.000 de studii științifice” până în prezent.

Și ce au găsit oamenii de știință? „După mai mult de 20 de ani de cercetări bine finanțate, s-a ajuns la concluzia că resveratrolul nu are nicio acțiune dovedită asupra oamenilor.” (Braillon A. Consumption of alcohol, an addictive carcinogen, cannot be a healthy lifestyle choice!. J Stud Alcohol Drugs. 2016)

Când vezi enumerate beneficiile resveratrolului ar trebui să ai în vedere că ele se bazează pe studii de laborator făcute pe animale, în care s-au folosit doze foarte mari. Așa s-a ajuns la recomandarea de 1 g pe zi pentru oameni.

În aceste condiții, cât vin roșu ar trebui să bem ca să beneficiem de 1 g de resveratrol? Cam 5.000 de pahare pe zi. Sau am putea mânca 2 tone de mere sau struguri sau poate 20 de tone de arahide sau 400 de kilograme de ciocolată. Cam imposibil, nu?

Mai mult, un cunoscut cercetător care s-a ocupat de studierea resveratrolului a fost găsit vinovat pentru 145 de capete de acuzare privind fabricarea și falsificarea de date. Așadar vinul poate fi bun …  doar pentru cei care îl vând.

Un strugure întreg, mai bun ca un pahar de vin

Resveratrolul nu este însă singurul supliment nutritiv care nu și-a îndeplinit promisiunile. Exemple notabile includ capsulele de betacaroten și cele de ulei de pește (Duffield-Lillico AJ, Begg CB. Reflections on the landmark studies of beta-carotene supplementation. J Natl Cancer Inst. 2004).

La urma urmei, resveratrolul este doar una din zecile de mii de componente identificate în struguri. Așa că, în locul unei substanțe extrase din struguri, cum ar fi să mănânci doar strugurele întreg?  Pentru prevenirea bolilor, strugurii întregi par a fi cea mai bună soluție. (Singh CK, Liu X, Ahmad N. Resveratrol, in its natural combination in whole grape, for health promotion and disease management. Ann N Y Acad Sci. 2015).

Așa că începe și tu chiar de azi cu o gustare pe bază de struguri. Ai grijă însă să nu depășești 250 g pe zi.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: