Corpul uman contine 66% apa, apa fiind astfel cel mai important element pentru un organism sanatos. De aceea, este foarte important sa ne hidratam.

Nu de putine ori ai auzit „Beti cel putin doi litri de apa pe zi”. De ce? Care este explicatia?

Citeste articolul si afla ce au descoperit cercetatorii.

Cate pahare de apa ar trebui sa bei zilnic?

Faimoasa recomandare „Beti cel putin doi litri de apa pe zi” a devenit un soi de lege nutritionala si mesaj social repetat cu frecventa calupurilor de reclame. Acesta afirmatie are insa foarte putine dovezi stiintifice pe care sa se bazeze.

Asadar, cate pahare de apa ar trebui sa bei zilnic (si de ce) pentru o stare optima a sanatatii?

De ce tocmai 2 litri de apa pe zi?

Apa a fost descrisa ca subiect stiintific neglijat, neapreciat si insuficient cercetat (EC Rush. Water: neglected, unappreciated and under researched. European Journal of Clinical Nutrition 2013), in conditiile in care studiile care subliniaza necesitatea hidratarii corespunzatoare sunt finantate de catre industria ce vinde apa imbuteliata.

Vrei ca vara asta să slăbești, deși ești în concediu? Click aici dacă vrei ca echipa Kilostop să te ajute!

Atunci de unde vine treaba cu 2 litri de apa pe zi? Dintr-un studiu din 1921, in care autorul si-a masurat propria urina si transpiratie si a determinat ca pierdem zilnic cam 3% din greutatea corpului in apa, adica circa 2 litri (EF Adolph. The regulation of the water content of the human organism. Journal of Physiology, 1921)

Pe de alta parte, o analiza a zeci de studii (B Benelam, L Wyness. Hydration and health: a review. Nutrition Bulletin. 2010) arata ca hidratarea insuficienta se asociaza cu caderi si fracturi, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, pulmonare si renale, cancer de colon etc.

Problema cu multe dintre aceste studii, insa, este faptul ca aportul redus de apa este asociat cu mai multe comportamente nesanatoase, cum ar fi consumul scazut de legume si fructe, mult fast-food si sedentarism. Si cine bea multa apa? Cei ce fac miscare. Asadar sunt mai sanatosi (AB Goodman et al. Behaviors and Attitudes Associated With Low Drinking Water Intake Among US Adults, Food Attitudes and Behaviors Survey, 2007. Preventing Chronic Diseases 2013).

Recomandari oficiale de la institutii internationale

Pe baza tuturor studiilor de pana acum, autoritatile din Europa, Institutul American de Medicina si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda intre 2-2,7 litri de apa pe zi pentru femei si 3-3,5 l pentru barbati. Este vorba de apa din toate sursele, nu doar bauturi, ci si un litru din hrana plus apa produsa de corpul nostru. Acestea se traduc intr-o recomandare: femeile sa bea 4-7 pahare de apa pe zi, iar barbatii 6-11, la o activitate fizica moderata si excluzand canicula.

Luam apa din toate bauturile pe care le consumam, inclusiv bauturi cofeinizate exceptand bauturile alcoolice puternice, precum vinurile si cele spirtoase, care deshidrateaza organismul.

Cu toate acestea, in caz de cancer si boli de inima sau renale, studiile mentionate au descoperit beneficii in cazul consumului crescut de apa (nu alte bauturi).

Daca nu ai nicio afectiune cardiaca sau renala, ai o alimentatie echilibrata, include zilnic 5 portii de fructe si legume si 30 de minute de miscare moderata, 4-7 pahare de apa a cate 250 ml sunt suficiente daca esti femeie si 6-11 pahare daca esti barbat.

Pentru ca au venit zilele calduroase, iti recomand sa cresti cantitatea de apa zilnica. Asa ca, inainte de fiecare masa bea un pahar cu apa… mai mult decat atat, te va ajuta sa si slabesti!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: