Îți propun să ne concentrăm în continuare asupra neplăcerilor pe care ni le pot provoca anumite proteine animale. Am discutat anterior despre influența acestora asupra creierului, dar și asupra rinichilor. Astăzi, descoperim încă un efect alarmant care afectează o altă parte a organismului.

Citește articolul și află cum îți poți regla dieta pentru a evita sau pentru a stopa evoluția aftelor bucale.

Laptele de vacă determină apariția aftelor bucale

Aftele bucale recurente sunt cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii și ulceroase ale gurii. Acestea afectează mai mult de una din cinci persoane. Atunci când nu sunt un semn al bolii celiace, o boală autoimună rară, pot fi declanșate de ceea ce mănânci. (Gülseren D, Hapa A, Ersoy-evans S, Elçin G, Karaduman A, Is there a role of food additives in recurrent aphthous stomatitis? A prospective study with patch testing, „Int J Dermatol”, 2017.)

De exemplu, persoanele cu astfel de probleme reacționează pozitiv la reducerea consumului de gluten, de lactate sau de anumite produse care conțin aditivi alimentari. Rezultatele cercetărilor specifice au fost spectaculoase: îmbunătățiri în starea pacienților s-au produs în numai o săptămână.

Asocierea dintre gluten și aftele bucale

Inițial, cercetările privind aftele s-au concentrat în jurul ideii de excludere a glutenului din alimentație. Persoanele care prezentau astfel de leziuni bucale au fost supuse unei diete fără gluten. Un sfert dintre ele au manifestat schimbări pozitive. Când glutenul a fost inclus din nou în meniul pacienților, situația lor s-a înrăutățit.

Cum a apărut însă inițiativa privind glutenul? În anii ’60, s-a raportat că cei care sufereau de afte bucale recurente au reacționat negativ la anumite proteine alimentare. Printre ele se numără și glutenul, care a făcut obiectul acestor studii. Dar cele mai puternice reacții au fost cele provocate de cazeină, proteina din laptele de vacă. De aceea, alte cercetări au explorat și această variantă. Concret, pacienții cu afte bucale recurente au fost comparați cu oamenii sănătoși, din punct de vedere al nivelurilor de anticorpi pentru gluten și pentru proteinele din lapte de vacă. Dacă puțini au fost susceptibili de a reacționa la gluten, nivelurile de anticorpi în cazul laptelui s-au dovedit a fi semnificativ mai mari. Să ne îndreptăm acum atenția în această direcție.

Dovada legăturii dintre proteinele din lapte și aftele bucale

Deci rezultatele studiilor au indicat o puternică asociere între proteinele din lapte și inflamațiile bucale recurente. În mod firesc, se pune problema îmbunătățirii stării pacienților în urma renunțării la consumul de lapte. Dintre cei care au participat la aceste studii, o parte au decis ulterior să elimine laptele din dieta lor, timp de câteva luni. Concluzia: leziunile bucale nu au reapărut sau au căpătat o frecvență mult redusă. Când, de exemplu, una dintre aceste persoane a mâncat o înghețată cu lapte de vacă, aftele s-au refăcut. (Chainani-Wu N, Nayudu A, Resolution of recurrent aphthous ulcers after discontinuation of cow’s milk protein intake, „J Am Dent Assoc.”, 2017.)

Poate te întrebi dacă nu cumva o alergie se face vinovată de această evoluție a bolii. Se pare că nu. O femeie al cărei caz este relatat în studiile de specialitate se confrunta cu afte recurente de la vârsta de doi ani. Avea constant multiple leziuni dureroase în gură. I s-au făcut analize amănunțite pentru testarea sensibilității la lapte, dar toate au dat rezultate negative. Însă atunci când a renunțat definitiv la toate produsele lactate, pentru prima dată în viața ei aftele au dispărut.

Acest tip de reacție pozitivă poate surveni extrem de rapid. Un băiat și o fată, ambii suferind de ani de zile de ulcerații bucale multiple și frecvente, s-au vindecat definitiv în numai două săptămâni după ce au exclus laptele din meniul lor. Nu știm cât de des funcționează această soluție, dar avem certitudinea că în multe cazuri a adus îmbunătățiri considerabile. În 2017, chiar „Journal of the American Dental Association” recomanda eliminarea laptelui de vacă din dietă înainte de administrarea unor medicamente cu efecte secundare care pot provoca apariția unor astfel de probleme.

Așa că înlocuiește și tu laptele de vacă din alimentație cu unul vegetal. Începe chiar de azi cu un milkshake cu banane sau de preferat pepene galben, pentru că este un fruct de sezon, și lapte de soia. Consumă-l pe post de gustare sau desert. 

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: