Am abordat în articolul trecut un subiect mai puțin cunoscut, dezvăluindu-ți mecanismele prin care să profiți la maximum de nutrienții din legume. Nu contează numai ce mănânci, ci și modul în care corpul prelucrează și asimilează mâncarea. În continuare, îți propun să faci încă un pas spre a cunoaște și a înțelege procesele care se petrec în interiorul organismului tău.
Citește articolul și descoperă cum poți proteja sănătatea colonului prin câteva schimbări simple, dar foarte benefice, în dieta ta zilnică!
Proteinele animale și grăsimile cresc riscul de cancer de colon
Pentru că bila participă la procesul de digerare a grăsimilor, produsele animale, cu precădere cele care conțin grăsimi, stimulează sinteza și secreția acizilor biliari în intestin. Deci, cu cât consumăm mai multă grăsime, cu atât crește frecvența acizilor biliari în intestin. Nivelul ridicat de secreții biliare, asociat cu un adaos mare de grăsimi saturate, se numără printre manifestările comune la persoanele care suferă de cancer de colon.
Acizii biliari stimulează dezvoltarea unor bacterii care transformă acești acizi primari produși de ficat în acizi biliari secundari, considerați cancerigeni; așa se explică corelația dintre dietele bogate în grăsimi și cancerul de colon. (Ajouz H, Mukherji D, Shamseddine A, Secondary bile acids: an underrecognized cause of colon cancer, „World J Surg Oncol.”, 2014)
Mai mult decât atât, acizii biliari secundari ajung în sânge și, prin sistemul circulator, se răspândesc în tot corpul, determinând inclusiv apariția tumorilor în cazurile de cancer mamar.
Pericolul reprezentat de radicalii liberi
În categoria efectelor toxice ale acizilor biliari secundari se încadrează și creșterea producției de radicali liberi. Hidroxilul este unul dintre radicalii liberi cu cel mai mare potențial distructiv, fiind direct implicat în creșterea riscului de cancer de colon. (Babbs CF, Free radicals and the etiology of colon cancer, „Free Radic Biol Med.”, 1990)
Deși durata lui de viață se reduce la a miliarda parte dintr-o secundă, nu are nevoie de mai mult timp pentru a transforma substanțe inofensive din intestin în substanțe mutagene, care pot submina căile de reparare a ADN-ului.
Inevitabil, apare întrebarea: cum putem preveni formarea radicalilor liberi în colon?
Dietele vegetariene sunt asociate cu scăderea riscului de cancer de colon
Dacă o dietă bogată în grăsimi animale stimulează dezvoltarea bacteriilor toxice și cancerigene, care este efectul dietelor bazate pe fructe și legume? Studiile au ajuns la concluzia că în Africa sub-sahariană rata cancerului de colon este extraordinar de scăzută. (Ou J, Carbonero F, Zoetendal EG, DeLany JP, Wang M, Newton K, Gaskins HR, O’Keefe SJ, Diet, microbiota, and microbial metabolites in colon cancer risk in rural Africans and African Americans, „Am J Clin Nutr.”, 2013)
Corpul unei persoane care urmează un regim vegetarian poate produce cu până la 70% mai puțini acizi biliari secundari implicați în cancer. (Reddy BS, Wynder EL, Large-bowel carcinogenesis: fecal constituents of populations with diverse incidence rates of colon cancer, „J Natl Cancer Inst.”, 1973)
Într-o singură săptămână, pe fondul unei diete centrate pe legume, activitatea enzimatică bacteriană prin care se formează acizi biliari secundari se reduce la jumătate. În decurs de o lună, și prezența acestora este redusă la jumătate. Dacă o persoană urmează o dietă vegetariană timp de numai 12 zile, producția de hidroxil poate scădea de 13 ori.
Așa că introdu și tu în meniu legumele și verdețurile la toate mesele principale. Începe chiar de azi, cu o cină formată din supă cremă de broccoli. Nu numai că are foarte puține calorii, dar astfel îți vei proteja sănătatea colonului.
Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!