Îți place vara? Și mie. Mai ales că piețele sunt pline de legume și fructe care mai de care mai gustoase. De aceea ți-am vorbit atât de mult despre ele în ultimele articole.
Însă vara înseamnă și căldură. Multa căldură … am simțit-o pe pielea noastră în ultima lună. Și de cele mai multe ori, căldura vine la pachet cu oboseală, lipsă de concentrare și proastă dispoziție. Ce poți face să le combați?
Citește articolul și descoperă cel mai ieftin cocteil de energie și bună dispoziție.
Cel mai ieftin cocteil de energie și bună dispoziție
Te cuprinde brusc oboseala în timpul zilei și nu te mai poți concentra? Mai mult, ai o stare de proastă dispoziție și simți că nu mai ai energie?
Oricât se surprinzător sau banal ți s-ar părea, suferi de deshidratare și tot ce trebuie să faci este să bei apă. Efectul este aproape instantaneu.
Apă pentru inimă ți minte
Apa este, de departe, nutrientul nr. 1 în dieta noastră cea de toate zilele. Sau ar trebui să fie. Cercetătorii au descoperit că apa are și un rol protector, deoarece hidratarea corespunzătoare scade riscul de boli cardiace și cancer (Le Bellego et al. Understanding fluid consumption patterns to improve healthy hydration. 2010)…
Nu trebuie să fii om de știință ca să afirmi că apa este esențială pentru supraviețuire, însă doar recent știința a început să înțeleagă rolul apei în menținerea funcțiilor cerebrale. Creierul este peste 80% apă, așadar deshidratarea micșorează creierul, la propriu, ceea ce se asociază cu tulburări cognitive niveluri scăzute de energie, lipsa de concentrare și proastă dispoziție.
Chiar și o stare de deshidratare ușoară provocată de mersul pe jos într-o zi caniculara poate altera performanța creierului (M Sécher, P Ritz. Hydration and cognitive performance. Jounal of Nutrition, Health & Aging. 2012).
Apă pentru energie și bună dispoziție
Pe lângă legătura dintre apă și performanțele cognitive, cercetări recente sugerează că și starea noastră de spirit este influențată de consumul de apă (N A Masento et al. Effects of hydration status on cognitive performance and mood. The British journal of nutrition. 2014).
Abia în 2013 s-a publicat primul studiu care investiga efectele deshidratării ușoare asupra unor sentimente și stări de spirit. Cercetătorii au descoperit că cele mai importante efecte ale privării de fluide sunt somnolența, confuzia și oboseala, niveluri mai scăzute de energie și concentrare. Îți sună cunoscut? (N Pross et al. Influence of progressive fluid restriction on mood and physiological markers of dehydration in women. The British journal of nutrition. 2013).
Vestea bună dată de același studiu este că, imediat ce bei apă, efectele neplăcute legate de lipsa de concentrare, starea proastă și confuzie dispar aproape instantaneu! Apa este absorbită foarte rapid, fiindu-i necesare mai puțin de 5 minute să parcurgă drumul dintre gură și fluxul sanguin.
Ca o curiozitate, s-a demonstrat că apa rece se absoarbe cu 20% mai repede decât apa la temperatura camerei (D N Bateman. Effects of meal temperature and volume on the emptying of liquid from the human stomach. Journal of Physiology. 1982).
Ai grijă ca permanent să bei suficientă apă. Deshidratarea, chiar și ușoară, te poate face să te simți prost… la propriu, deoarece atrage după sine confuzie și lipsă de concentrare, dar și la figurat, stricându-ți buna dispoziție.
Bea un pahar mare de apă cu 2 felii de lămâie chiar acum! Descoperă cum te vei simți mult mai bine în mai puțin de 5 minute! Ajută și la slăbit.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!