Daca la inceputul saptamanii iti aratam cum sa te protejezi de cancerul de colon, astazi vreau sa-ti arat cum sa iti reduci nivelul de inflamatie din organism.
Citeste articolul si afla cum sa combini alimentele astfel incat sa fii mai sanatos.
Efectele avocadoului asupra inflamatiei induse de mancare
Inflamatia cronica ne poate afecta sanatatea pe termen lung. Si asta mai ales atunci cand alimentatia noastra este formata preponderent din carne si carbohidrati rafinati. Asta este vestea rea. Vestea buna este ca putem contracara efectele acestor alimente. Si despre asta vreau sa-ti vorbesc astazi.
Proteine animale – inflamatie sigura
Atunci cand adaugam proteine animale in alimentatie, pancreasul nostru functioneaza de doua ori mai greu. Daca mananci piure de cartofi cu ton, de exemplu, vei avea un nivel dublu al insulinei decat daca mananci doar piure. La fel se intampla si cu pastele albe simple comparativ cu pastele albe cu carne.
Asadar, un sandvis de pui poate agrava daunele metabolice ale painii rafinate (Sun L, Ranawana DV, Leow MK, Henry CJ. Effect of chicken, fat and vegetable on glycaemia and insulinaemia to a white rice-based meal in healthy adults. Eur J Nutr. 2014).
Dar daca in loc de sandvis de pui ne facem un sandvis cu unt de arahide si gem de fructe de padure? Stim ca nucile in combinatie cu painea calmeaza raspunsul la insulina. Dar fructele de padure sunt si mai antioxidante decat nucile, iar efectul este in consecinta: nivelul inflamatiei din organism se reduce. (Burton-Freeman B, Linares A, Hyson D, Kappagoda T. Strawberry modulates LDL oxidation and postprandial lipemia in response to high-fat meal in overweight hyperlipidemic men and women. J Am Coll Nutr. 2010).
Asadar, o dieta bazata pe surse naturale de zahar poate scadea inflamatia dupa o masa copioasa. Dar oare pot face acelasi lucru si grasimile vegetale?
Avocado pentru un nivel inflamator redus
Consumul unui burger cu jumatate de avocado creste nivelul unui biomarker inflamator in sange, insa nu la fel de mult precum consumul burgerului fara avocado (Li Z, Wong A, Henning SM, Zhang Y, Jones A, Zerlin A, Thames G, Bowerman S, Tseng CH, Heber D. Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers. Food Funct. 2013). Acest lucru se poate datora faptului ca toate vegetalele contin antioxidanti, care diminueaza inflamatia, la fel cum si alimentele integrale bogate in grasimi, cum ar fi nucile, pot reduce colesterolul. Acelasi lucru se poate spune si despre avocado – scade semnificativ nivelul colesterolului si trigliceridelor, in special in cazul persoanelor cu colesterol ridicat.
Asadar, cea mai sanatoasa abordare este dieta alimentara pe baza de plante, dar exista si abordari medicamentoase pentru normalizarea glicemiei si a grasimilor din sange. Dar pentru ce sa recurgi la terapia medicamentoasa pentru o epidemie cauzata de o dieta gresita in loc sa iti formezi obiceiuri alimentare in conformitate cu nevoile organismului?
Asa ca incepe si tu chiar de azi si adauga la fiecare masa o salata generoasa de legume proaspete. Nu numai ca te va ajuta sa slabesti, ci iti va conferi sanatate pe termen lung.
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!