Astăzi aș vrea să ne îndreptăm atenția către protecția și refacerea ADN-ului. Citește articolul pentru a descoperi ce și cum trebuie să mănânci pentru ca organismul tău să se bucure de un pachet complet de beneficii!
Coaja citricelor are capacitatea de a repara ADN-ul
Dacă celulele noastre sunt expuse la substanțe mutagene, se pot constata rupturi în moleculele de ADN. Enzimele pe care organismul le conține în mod natural pot interveni și, în mai puțin de o oră, sudează majoritatea ADN-ului fracturat. Dar, dacă adăugăm un fitonutrient pe care îl conțin citricele, schimbarea este cu atât mai surprinzătoare. Viteza de reparare a ADN-ului se dublează!
Concluzia a survenit în urma unui studiu realizat în laborator, în vasul Petri. În mod firesc, cercetătorii s-au întrebat dacă rezultatele rămân valabile și în cazul oamenilor în carne și oase.
Așa s-a născut inițiativa studiului în care participanților li s-au oferit portocale. Două ore mai târziu, li s-au făcut analizele de sânge. Și s-a constatat că daunele provocate asupra ADN-ului de o substanță chimică de oxidare au fost remediate cu ajutorul cojii de portocale. S-a repetat testul și prin folosirea unui suc de portocale prelucrat, din comerț. În acest caz, nu s-a observat nicio schimbare în bine pentru ADN. (S B Astley, R M Elliott, D B Archer, S Southon, Evidence that dietary supplementation with carotenoids and carotenoid-rich foods modulates the DNA damage: repair balance in human lymphocytes, „Br J Nutr”, 2004)
Care este fitonutrientul responsabil cu efectele pozitive asupra ADN-ului
Inițial, cercetătorii au descoperit că unele fructe și legume conțin un agent de protecție al ADN-ului. Au făcut teste, constatând că agentul este sensibil la căldură și au concluzionat că nu este vorba despre vitamina C. Ipoteza privind vitamina C a fost infirmată și de alt studiu. S-au testat direct efectele acestei vitamine asupra ADN-ului și nu s-a detectat nicio acțiune de protecție sau reparare a ADN-ului.
Așadar, dacă vitamina C iese din calcul, care este agentul benefic misterios? Specialiștii s-au oprit la carotenoidul beta-cryptoxantin, care se găsește în principal în citrice. Deci cei care mănâncă mai multe citrice se confruntă mai puțin cu fracturi în structura ADN-ului și se bucură de riscuri mai mici de a dezvolta cancer.
Relația dintre fitonutrienții din citrice și cancerul de sân
În cazul pacientelor recent diagnosticate cu cancer de sân, s-a constatat că fitonutrienții din citrice se concentrează în țesutul mamar. Dar multe dintre ele s-au plâns de afecțiuni gastrice în urma administrării extractelor concentrate din citrice.
De aceea, cercetătorii au evaluat efectele aplicării locale. Au fost astfel recrutate femei care au aplicat zilnic ulei de masaj cu aromă de portocale, la nivelul sânilor. Din păcate, nu s-a constatat nicio modificare reparatoare asupra celulelor. Iar oamenii de știință au rămas la ideea că, pentru a-și demonstra capacitățile, fructele trebuie să fie ingerate.
A apărut și alternativa suplimentelor de carotenoide, tot cu scopul stimulării acțiunii reparatoare a ADN-ului. Dar nici aceasta nu funcționează. Concluzia a rămas aceeași: suplimentele alimentare nu provoacă modificări pozitive, dar suplimentarea dietei cu vegetale care conțin carotenoide impulsionează procesele de reparare a ADN-ului. Deci soluția rămân fructele și legumele întregi. (J K Song, J M Bae, Citrus fruit intake and breast cancer risk: a quantitative systematic review, „J Breast Cancer”, 2013)
S-au analizat și efectele consumului de suc de portocale. Se pare că protejează împotriva leucemiei la copii, dar crește riscul apariției celei mai grave forme de cancer de piele. Mai exact, consumul zilnic a fost asociat cu o creștere cu 60% a riscului.
Începe și tu, chiar de astăzi, să incluzi în meniul zilnic citricele preferate, pe care să le consumi proaspete, sub formă de desert sau gustare. Fără să le storci, fără să le transformi în creme, budinci sau alte preparate. Nu uita să razi înainte coaja, după ce le-ai spălat bine în prealabil. Adaugă coaja la salatele de fructe sau legume pentru un plus de savoare și sănătate.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!