Astăzi vreau să îți ofer câteva exemple de legume care sunt mai benefic de consumat preparate termic. Pentru că astfel se absorb mai bine nutrienții.
Crud sau gătit? Ce să alegem pentru absorbția optimă a nutrienților
Mănânci roșii sau morcovi cruzi de dragul vitaminelor? Nu e chiar așa. Nutrienții lor se absorb mai bine când sunt gătite…
Cel mai important aspect al nutriției este absorbția nutrienților. Cât ajunge în sânge din ceea ce ai mâncat?
Descoperă cum anumiți nutrienți importanți precum licopenul și beta-carotenul se absorb mai bine din alimente gătite.
Licopenul din rosii
Anumiți nutrienți din alimente, precum vitamina C, sunt distruși prin preparare termică însă alții devin mai ușor de absorbit în organism prin gătire.
Un studiu publicat în 2010 în Annals of Nutrition Metabolism (AL Garcia et al, Plasma beta-carotene is not a suitable biomarker of fruit and vegetable intake in german subjects with a long-term high consumption of fruits and vegetables) constată că veganii crudivori aveau niveluri scăzute de licopen în sânge comparativ cu populația generală, cu diete combinate.
Mai bine găsim alte surse de vitamina C, căci roșiile gătite oferă de patru ori mai mult licopen decât cele crude. Licopenul este minunatul pigment roșu, un luptător redutabil împotriva cancerului.
Și prevenirea cancerului este doar începutul. Sucul de roșii poate reduce nivelul colesterolului rău cu 13%, poate trata cu succes alergii sezoniere… și chiar astmul (L. G. Woodet al, Lycopene-rich treatments modify noneosinophilic airway in ammation in asthma: Proof of concept, publicat in Free Radical Research, 2008).
Beta-carotenul din morcovi
Același studiu amintit mai sus a arătat că veganii crudivori, care consumau zilnic 17 (uau!) porții de legume și fructe (un aport de beta-caroten de 3 ori mai mare decât cei care serveau în medie 7 porții), aveau în sânge același nivel cu cei care serveau 7 porții, dar și crude, și gătite.
De ce?
Pentru că organismul absoarbe de trei ori mai mulți antioxidanți din morcovi fierți decât din cei cruzi.
Studii similare despre care am scris sau voi scrie cu alte ocazii au făcut descoperiri la fel de surprinzătoare. Primim o cantitate mai mare de luptători împotriva cancerului din broccoli preparat la abur. Fermentarea crește absorbția de minerale din produsele din cereale, iar coacerea (fără ulei!) anumitor nuci și semințe crește absorbția mineralelor.
În loc de concluzie, îți recomand să-ți pregătești legumele prin toate metodele care te fac să mănânci zilnic cât mai multe porții, însă nu uita că roșiile și morcovii luptă mai bine cu bolile și bătrânețea când sunt gătite.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!