La inceputul saptamanii iti vorbeam despre cum iti poti educa creierul sa nu faci Alzheimer la batranete…

Si cum ajuta fructele de padure sa nu ajungi sa-ti uiti numele la 70 de ani.

Strans legat de aceasta idee, astazi iti dau un ajutor sanatos pentru concentrare si memorie mai buna.

Citeste mai jos si afla inlocuitorul sanatos al lecitinei.

Cu ce inlocuiesti lecitina pentru o memorie buna?

Sunt sigur ca ai vazut cel putin doua reclame care lauda suplimentele cu lecitina pentru calitatile lor de imbunatatire a memoriei.

Insa lecitina din farmacie nu este raspunsul pe care il cauti, ci o mica ajustare in dieta. Iar o delicioasa portie de afine nu are decat efecte secundare benefice…

Memorie mai buna pentru cobai batrani?

Studiile stiintifice cer timp si multe aprobari aprobari, mai ales daca se fac pe oameni. Asta nu-i opreste insa pe oamenii de stiinta sa faca studii, sa descopere, sa progresese. Spre exemplu, acum 16 ani (Tufts University, Weapons against aging. Pittsburg Post-Gazette, 1999), afinele deveneau faimoase pentru capacitatea lor de a imbunatati memoria… cobailor batrani. Ce rost are sa imbunatatesti memoria unor cobai, indiferent de varsta?

Evident ca cercetatorii implicati ar fi vrut sa testeze afinele pe oameni, dar birocratia si bugetele nu le-au permis. Este greu de extrapolat intre specii, dar care este efectul afinelor asupra memoriei? Caci pentru efectele lor antixidante si anticancerigene, avem zeci de studii care le confirma…

Afine de tinut minte

Abia 11 ani mai tarziu, primul studiu cu afine pentru memorie a fost efectuat pe oameni (R. Krikorian et al. Blueberry supplementation improves memory in older adults. Journal of Agriculture an Food Chemistry, 2010).

Concluzia? Compusii polifenolici din afine au imbunatatit functia neurocognitiva a unor subiecti in varsta, care sufereau deja de pirerderi ale memoriei, comparativ cu un grup placebo. Iar subiectilor li s-a dat zilnic, timp de 12 saptamani, suc de afine, nu fructe intregi! Imagineaza-ti ce pot face memoriei unui tanar…

Mai mult, se pare ca proprietatile afinelor de imbunatatire a memoriei supravietuiesc procesarii!

Un studiu din acelasi an, din aceeasi publicatie stiintifica (L.R. Howard et. Al. Jam Processing and Storage Effects on Blueberries Polyphenolics an Antioxidant Capacity), a aratat ca o mare parte din proprietatile antioxidante ale afinelor se regasesc in gemul de afine, insa cel mai bine este sa le consumi in starea lor naturala sau imediat dupa decongelare.

Pilulele de lecitina produse industrial nu sunt un raspuns sanatos pentru imbuantatirea memoriei in perioade de acumulare intelectuala intensa, ci afinele.

Asa ca bea zilnic un smoothie de afine, caci te ajuta sa inveti mai repede si mai bine, fara sa uiti si fara sa te confrunti cu efecte secundare nedorite.

Poti opta foarte bine in aceasta perioada pentru afinele congelate, atata timp cat s-a pastrat lantul de frig si si-au pastrat proprietatile.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: