Astăzi ne vom îndrepta atenția către alimentele care au acțiune antiinflamatoare asupra organismului. Citește articolul pentru a descoperi beneficiile incontestabile pentru sănătate ale fibrelor alimentare.
Fibrele reduc cu 23% riscul de mortalitate cauzată de boli de inimă sau cancer
Pe o listă a celor mai temute afecțiuni, cu siguranță bolile cardiovasculare și cancerul ocupă primele locuri. Pe bună dreptate, pentru că statisticile le plasează în fruntea cauzelor de deces din lume. Dar care este relația dintre consumul de fibre și aceste boli? Poate influența consumul fibrelor alimentare statisticile?
Studiile au comparat situația celor care au mâncat alimente bogate în fibre cu a celor care nu au adoptat acest obicei. Rezultatele au fost impresionante. Riscul de mortalitate cauzată de bolile de inimă a scăzut cu 23%. Riscul de a muri de cancer a scăzut cu 17%. Riscul de a muri din aceste cauze la un loc a scăzut cu 23%. Bineînțeles, în cazul persoanelor care au inclus fibrele în dieta lor. (Liu L, Wang S, Liu J, Fiber consumption and all-cause, cardiovascular, and cancer mortalities: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, „Mol Nutr Food Res”, 2015)
Dar ce au în comun aceste boli și cum se justifică acțiunea fibrelor? O mare varietate de afecțiuni medicale au o componentă inflamatorie. După ce mâncăm fibre, bacteriile intestinale benefice eliberează butirat în sângele nostru. Acesta este un compus care și-a demonstrat acțiunea antiinflamatorie. Așadar, așa se explică reducerea proceselor inflamatorii din organism ca urmare a consumului de fibre alimentare.
Alte beneficii notabile ale consumului de fibre alimentare
Știai că laxativele se numără printre cel mai frecvent utilizate medicamente din întreaga lume? Acesta este motivul din care foarte multe persoane cad pradă reacțiilor adverse la aceste pastile. De fapt, tratamentul constipației ar trebui să pornească de la eliminarea cauzei care creează această problemă. Respectiv consumul redus de alimente bogate în fibre. (Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF, Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis, „World J Gastroenterol”, 2012)
Constipația poate avea un impact negativ major asupra bunăstării fizice, mentale și sociale. Cu toate acestea, este adesea trecută cu vederea în îngrijirea sănătății. Poate din cauză că este considerată de multe ori un subiect tabu. Însă trebuie consemnat că provoacă durere și disconfort abdominal, balonare, greață, dureri de cap, oboseală și somnolență.
Nu numai în cazul constipației, ci și în multe alte aspecte fibrele pot aduce îmbunătățiri considerabile. Este vorba despre reducerea valorilor colesterolului, creșterea imunității, controlul glicemiei, până la reducerea frecvenței durerilor de cap. Să luăm și exemplul banalelor dureri de genunchi.
Este suficientă cantitatea minimă de fibre recomandată pentru consumul zilnic ca aceste probleme să se diminueze. Mii de pacienți au fost observați, iar aportul de fibre a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta dureri de genunchi moderate sau severe. De asemenea, studiile au demonstrat și impactul fibrelor în prevenirea osteoartritei.
Cele mai sigure surse de fibre alimentare
Studiile realizate în Statele Unite au arătat că majoritatea oamenilor consumă zilnic mai puțin de jumătate din cantitatea recomandată de fibre alimentare. Situația nu este cu mult diferită în Europa.
Alimentele vegetale integrale sunt cele mai bune surse de fibre. Dar aici intervin nuanțele. Dintre acestea, fructele și legumele sunt cele mai sărace surse alimentare de fire, din cauză că au în compoziție până la 90% apă. În schimb, vedete la acest capitol sunt leguminoasele, tot ceea ce înseamnă legume-boabe.
Este vorba despre mazăre, fasole, năut și linte.De asemenea, contează și calitatea și densitatea acestora. Poate fi nevoie de 25 de grame de fibre obținute din fructe pentru a obține efectele a doar 10 grame de fibre din cereale integrale sau leguminoase.
Începe și tu chiar de astăzi să dai gust și consistență salatelor tale adăugând boabe de mazăre, fasole sau năut. Îți vor consolida senzația de sațietate și îți vor oferi fibrele de care organismul tău are atâta nevoie.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar dacă ți-a plăcut, trimite mail-ul și prietenilor.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!