Astăzi vreau să îți dezvălui cum poți să slăbești mâncând mai mult decât de obicei.
Citește articolul și descoperă ce se întâmplă dacă introduci fructele în dieta ta şi mănânci în fiecare zi trei mere sau pere ca gustări între mesele principale.
Cum să mănânci mai mult ca să cântărești mai puțin
Cum slăbești 7 kg în 21 de zile? Nu, nu este vorba de vreo pastilă „miraculoasă”, nici o dietă de înfometare, ci de densitatea calorică testată de știință… O nouă abordare a dietelor de slăbire care îți arată cum să mănânci mai mult și să slăbești. Sună bine, nu?
Densitatea calorică – o nouă abordare în managementul greutății
Densitatea calorică, definită ca număr de calorii per unitate alimentară (30, 50 sau 100 g sunt cele mai uzuale) este un concept relativ nou, pe care știința îl consideră deja un factor determinant în controlul greutății, la orice vârstă. (R Pérez-Escamilla et al. Dietary energy density and body weight in adults and children: a systematic review. Journal of Academy of Dietetic Nutrion. 2012).
Apa, de exemplu, oferă o cantitate semnificativă organismului, cu zero calorii. Fibrele alimentare la fel. Astfel, alimentele bogate în apă și fibre (adică legumele și fructele) au cea mai mică densitate calorică. Pe de altă parte, grăsimile alimentare oferă cea mai mare cantitate de calorii per unitatea alimentară, așadar alimentele bogate în grăsimi au cea mai mare densitate calorică.
Ce se întâmplă dacă adaugi fructe la dieta ta obișnuită? Trei mere sau trei pere pe zi, ca gustări între mese pe lângă orice altceva ai mânca. Nu te îngrași de la caloriile în plus? Nu, un studiu a arătat că participanții au slăbit astfel vreo 2 kg în 12 săptămâni.
Să fi fost de la fibre? Studiul a avut și un grup cu prăjiturele de ovăz, cu aceeași cantitate de fibre ca fructele dar nimeni nu a slăbit în acest grup. Cercetătorii au dat vina pe densitatea calorică…(MC de Oliveira, R Sichieri, R Venturim Mozzer. A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. 2008).
Cum slăbești 7,4 kg în 21 de zile
Densitatea calorică explică și de ce participanții la un studiu au slăbit în medie 7,4 kg în 21 de zile, mâncând o cantitate mai mare de alimente. Da, ai citit bine! Au slăbit mâncând mai mult! Iată frumusețea conceptului de densitate calorică!
Citește și: Cum să slăbești mâncând mai mult!
Alimentele din dieta lor obișnuită au fost parțial înlocuite cu fructe și legume, reducându-se astfel aportul caloric cu 40%, dar cantitatea de mâncare a crescut! Rezultatele spectaculoase de pe cântar au fost dublate de rezultatele medicale: un colesterol mai scăzut, la fel ca și glicemia, tensiunea și trigliceridele. (Obesity and cardiovascular risk intervention through the ad libitum feeding of traditional Hawaiian diet. American Journal of Clinical Nutrition. 1991)
Cercetările au demonstrat deja o relație strânsă între densitatea calorică și greutatea corporală. Astfel, dietele cu densitate calorică scăzută sunt considerate o strategie eficientă pentru slăbire. Mai ales că oamenii au în general tendința de a mânca o greutate consistentă de mâncare, iar cu mai puține calorii per unitate alimentară, aportul caloric este redus. (B J Rolls. Dietary strategies for weight management. Nestle Nutrition Institution Workshop Series, 2012)
Poți reduce densitatea calorică în două feluri: adaugă fructe și legume la fiecare masă sau scade conținutul de zahăr și grăsimi consumate. Făcând alegeri inteligente, poți scădea numărul zilnic de calorii de la 3000 la 1500, consumând aceeași cantitate de mâncare și simțindu-te la fel de sătul!
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!