Astăzi vreau să îți vorbesc despre ce poți face dacă vrei să rămâi suplu și sănătos dar nu îți place să mergi la sală.

Citește articolul și află ce să mănânci ca să nu fii nevoit să faci zilnic exerciții extenuante.  

De ce sunt mai slabe unele persoane care fac puțină mișcare?

Este o întrebare foarte bună, pentru că mișcarea contribuie la obținerea și menținerea unei greutăți normale. Și totuși, de ce unii sunt atât de norocoși încât sunt mai puțin activi, dar mai subțiri?

Răspunsul este în … dietă

În 2009, au fost publicate rezultatele unui studiu (Tonstad S. T. Butler, R. Yan, and G. E. Fraser. Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes Care, 2009) realizat pe un eșantion de peste 22.000 de bărbați și aproape 38.500 de femei, al căror comportament alimentar a fost analizat timp de 4 ani.

Rezultatele studiului formează un fel de clasament al greutății în baza IMC-ului (indicelui de masă corporală, considerat normal între 20 și 25, indicând supraponderal între 25 și 30 și obez peste 30). Între primii și ultimii clasați, diferența este de 5 unități IMC și 20 kg…

Deși studiul este făcut în SUA (în România nu avem nici bani, nici interes pentru așa ceva), consider că rezultatele sunt relevante și pentru noi, având în vedere că media IMC pe țară este de 28,5. Da, americanii sunt supraponderali, ca și românii, și mănâncă la fel de nesănătos.  

Clasamentul în funcție de dietă

În acest clasament făcut în funcție de tipul de dietă, omnivorii sunt pe locul întâi, cu un IMC ce sare peste media națională la 28,8. Cum spuneam, carnea îngrașă…

Pe locul secund, dar nu foarte departe, la doar 2-3 unități distanță, se află cei ce consumă carne ocazional. Aceștia se numesc popular flexitarieni, dar care sunt tot supraponderali cu o medie de 27,3 unități IMC.

Medalia de bronz revine vegetarienilor ce consumă pește, cu 26,3 unități IMC, urmați îndeaproape de ovo-lacto-vegetarieni cu 25,7 unități.

Codașii din acest clasament sunt evident, câștigătorii, care, așa cum ai ghicit din titlu, nu se omoară făcând prea multă mișcare. Cu toate acestea, media veganilor este de 23,6 unități, ceea ce înseamnă că sunt singurul grup care are greutate normală…

Concluzia studiului subliniază protecția oferită de dieta vegană împotriva obezității și diabetului, chiar dacă veganii nu prea sunt mari amatori de mișcare. Așadar, dacă vrei o greutate normală fără prea mult efort, redu la minimum sau elimină complet produsele de origine animală.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: