Azi vreau să îți vorbesc despre cel mai simplu mod de a înlătura pesticidele de pe legume și fructe.

Citește articolul și vezi ce au mai descoperit cercetătorii.

Cum scapi de pesticidele de pe legume și fructe?

A venit căldura, toată lumea mănâncă multe legume și fructe (sau cel puțin așa sper eu…). Dar acest consum cu multiple beneficii asupra sănătății are un risc: pesticidele cu care producătorii le-au protejat de dăunători.

Click aici și află de ce să nu te ferești de nitrații din legume!

Pesticidele îți pot afecta sănătatea, mai ales în cantități mari. Așadar, cum putem scăpa de TOATE reziduurile de pesticide de pe fructe și legume?

Alegerile organice sau spălările sub jet de apa sunt de ajuns?

Unii aleg să stea departe de fructele și legume din supermarket, care vin majoritatea din import, dar asta nu este o soluție. Și producătorii noștri au învățat să le folosească din plin!

[stextbox id=”info”]Vara asta arăți așa cum ți-ai dorit mereu! Începe transofrmarea ta acum, click aici![/stextbox]

Dacă alegi legume și fructe organice, riscul expunerii la pesticide scade dramatic, dar nu este complet eliminat. Reziduurile de pesticide se pot detectă și în culturi organice, că urmare a contaminării încrucișate din loturile învecinate, a prezenței continue a pesticidelor foarte persistente, precum DDT în sol, sau a utilizării accidentale sau frauduloase (M C Benbrook., and B P Baker. Perspective on Dietary Risk Assessment of Pesticide Residues în Organic Food. Sustainability, 2014).

De mici am fost învățați să spălam vegetalele sub jet puternic de apa, dar este oare de ajuns pentru a elimină toate pesiticidele? Părinții noștri aveau dreptate, s-a descoperit că apa îndepărtează 80% din reziduurile de pesticide (W J Krol et al. Reduction of pesticide residues on produce by rinsing. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2000).

Știai că există săpunuri speciale de spălat vegetale? N-ai pierdut nimic, sunt o cheltuiala inutilă. Un număr de 196 mostre de salată, căpșuni și roșii au fost testate și nu s-a descoperit nicio diferență între cele spălate cu apa de la robinet comparativ cu oricare dintre aceste soluții de spălat vegetale (U Bajwa, K S Sandhu. Effect of handling and processing on pesticide residues în food-a review. Journal of Food Science and Technolgy, 2014).

Metodă de eliminare 100% eficientă

Există totuși o metodă simplă, plauzibilă și sigură pentru îndepărtarea pesticidelor! Dacă speli cartofii în apa, îndepărtezi 2-13% din pesticidele, dar o soluție de acid acetic cu 5% concentrație îndepărtează până la 100% din pesticide. Ce-i acest acid acetic? Oțet alb la concentrație maximă. Oțetul diluat e puțin mai bun decât apa de la robinet, iar oțetul concentrat este scump.

Click aici și află cum să consumi legumele pentru a maximiza aportul de nutrienți!

Din fericire, există ceva mai ieftin și mai eficient: apa sărată. O saramură cu 10% concentrație (o parte sare, 9 părți de apa) este la fel de bună sau chiar mai bună decât oțetul concentrat (A Zohair. Behaviour of some organophosphorus and organochlorine pesticides în potatoes during soaking în different solutions. Food Chemistry and Toxicology, 2001).

[stextbox id=”info”]Vara bate la geam! Ești pregătit? Începe transformarea ta![/stextbox]

Nu trebuie să eviți fructele și legumele din cauza fricii de pesticide!

Există un consens clar în comunitatea științifică asupra faptului că beneficiile pentru sănătate ale consumului de fructe și legume sunt mult mai mari decât orice riscuri potențiale. Mai mult, s-a demonstrat că le poți îndepărta 100% spălându-le în saramură…

Începe chiar de azi și fă asta pentru sănătatea ta!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: