Daca la inceputul saptamanii ti-am aratat cum sa scapi de greturi daca esti insarcinata, astazi vreau sa-ti arat cum poti sa consumi 5 kilograme de mancare pe zi, adica 2500 de Calorii, fara sa te ingrasi.
Citeste articolul si descopera ce ar trebui sa contina o astfel de dieta.
Cum si cat slabesti cu adevarata dieta a stramosilor
Diferenta de ADN dintre oameni si maimute de doar 2% a inspirat multi cercetatori sa creada in teoria evolutiei in detrimentul teoriei creationiste.
Din perspectiva nutritiei, datele sunt aceleasi: stramosii nostri (fie descendentii lui Adam si Eva, fie vanatorii din Paleolitic sau Miocen) aveau o dieta cu multe vegetale, in care carnea (mereu proaspata!) era o raritate… Asadar, ce se intampla cand mancam exact ca ei, fara restrictii calorice?
Cum mancau stramosii nostri
Conform evolutionistilor, perioada paleolitica sau epoca de piatra se petrecea acum 2 milioane de ani. Dieta paleolitica (cu vegetale si vanat) reprezinta doar ultimele 10% din evolutie, dar primele 90%, adica ultimii 20 de milioane de ani, incep din Miocen. (B Eaton, M Konner. Paleolithic nutrition. A consideration of its nature and current implications. N Engl J Med. 1985)
In timpul Miocenului (dupa caderea in pacat, pentru crestini), este general acceptat ca dieta avea un continut ridicat de fibre, fiind bazata pe plante, mai precis pe frunze, tulpini si muguri (cu alte cuvinte legume, fructe, seminte si nuci). (DJ Jenkins, C W Kendall. The garden of Eden: plant-based diets, the genetic drive to store fat and conserve cholesterol, and implications for epidemiology in the 21st century. Epidemiology. 2006)
In zilele noastre, anatomic vorbind, tractul digestiv al oamenilor si cel al maimutelor sunt foarte similare, la fel si ADN-ul nostru. Asadar, ce mananca primatele? In mare parte, dietele vegetariene cu legume verzi si consum ridicat de fructe. Doar cimpanzeii vaneaza, dar aportul de alimente de origine animala este de 1,7%…
Cum au aflat cercetatorii atat de precis ca au o dieta 98% vegana? Colectand si analizand aproape 2.000 de probe de fecale. (yuk, dar e stiinta!) (CEG Tutin, M Fernandez. Composition of the diet of chimpanzees and comparisons with that of sympatric lowland gorillas in the Lopé Reserve, Gabon. American Journal of Primatology Volume 30, Issue 3, pages 195–211, 1993)
Chiar si vanatorii si culegatorii din paleolitic consumau circa 100 g de fibre pe zi. Deci ce s-ar intampla daca am pune oamenii pe o dieta paleolitica autentica, cu peste 100 g de fibre pe zi?
Efectele spectaculoase ale dietei cu fibre a stramosilor nostri
David Jenkins si colegii lui au testat efectele unei diete foarte bogate in fibre, de 150 g pe zi, de 5 ori mai mult decat cele 30 g recomandate, precum consuma populatiile din Africa rurala, unde nu exista boli cronice precum cancerul si bolile de inima… (D J Jenkins et al. Effect of a very-high-fiber vegetable, fruit, and nut diet on serum lipids and colonic function. Metabolism. 2001)
Participantii au consumat circa 5 kg (da, uau!) de fructe, legume, nuci si seminte pe zi, pentru ca cercetatorii nu voiau ca restrictia calorica sa le incurce datele. Surprinzator, dieta a primit calificativul maxim de satietate de la fiecare participant. Bineinteles, majoritatea subiectilor au slabit cu 2500 de Calorii pe zi! In plus, au rezultat cele mai ample volume de fecale inregistrate vreodata in literatura medicala, depasind 1 kg/zi la barbati!
Nu a fost singurul record inregistrat, ci si scaderea de 33% a colesterolului rau in doar doua saptamani, cea mai mare scadere inregistrata vreodata prin dieta, echivalenta cu o doza terapeutica de medicamente.
Poate ca dieta aceasta nu ar trebui sa se numeasca o dieta foarte bogata in fibre. Poate ca ceea ce mancam noi este o dieta foarte saraca, deficitara in fibre. Poate ca e normal sa mancam 100 g de fibre pe zi, la fel ca stramosii nostri.
Asa ca incepe si tu, chiar de azi, sa adaugi o salata verde mare la masa ta de pranz si o mana de cirese la gustarea de dupa-amiaza.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l citeasca si prietenii tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!