Daca articolul de saptamana trecuta era despre cum poti sa-ti faci copilul sa manance sanatos, azi scriu despre doua studii stiintifice care au testat strategii care se aplica si adultilor. Si merita sa recunoastem ca cine gateste in casa are puterea. Puterea de a ne face mai sanatosi sau mai putin sanatosi.
Nu uita un lucru: daca mama te-a crescut cu snitel de porc cu cartofi prajiti, si acestea erau singurele alimente pe care le mancai cu placere, vei avea mai multe dificultati in a introduce in alimentatia ta legume. Acestea aproape niciodata nu au in gust la fel de bun cu ce ai fost obisnuit.
Dar gusturile se educa. Citeste mai jos doua strategii prin care poti incepe sa iti faci mancarea sanatoasa mai apetisanta. Pentru ca snitelul cu cartofi prajiti e gustos, dar grasimile saturate din snitel iti vor infunda arterele, cartofii prajiti te vor face sa-ti cumperi haine XXL, iar prajeala creste riscul de cancer. Poate nu acum, dar mananca-le suficient timp si…
De ce sa nu spui sotului toate ingredientele mancarii?
Ii vezi in fiecare zi pe cei dragi facand alegeri alimentare nesanatoase si ai vrea sa schimbi ceva… Te intrebi: care este cea mai buna strategie in acest scop?
Raspunsul stiintei este unul surprinzator, dar eficient: trateaza-i exact ca pe niste copii amatori de puteri speciale!
Descopera doua strategii eficiente pentru a-i determina pe adultii din familia ta sa manance mai sanatos, chiar daca metoda aplicata va ramane un secret stiut doar de tine…
Strategia 1: Pune denumiri apetisante
Iti amintesti de studiul (B. Wansink, D. R. Just, C. R. Payne, M. Z. Klinger. Attractive names sustain increased vegetable intake in schools, publicat in 2012 in Preventive Medicine) mentionat joia trecuta, care demonstra ca denumirile precum „morcovi pentru vedere laser” sau „broccoli – copacei mici care te fac puternic” ii fac pe copiii de scoala primara sa manance mai sanatos? Vestea buna este ca denumirile interesante pot fascina si pe cei mari in aceeasi masura!
Un studiu al Universitatii Illinois efectuat in 2005 (How descriptive food names bias sensory perceptions in restaurants de Brian Wansink, Koert van Ittersum si James M. Painter) a aratat ca denumiri precum „fructe de mare italiene suculente” sau „orez si fasole in stil traditional Cajun” i-a determinat pe consumatori sa raporteze un gust mai bun decat cel al simplelor „fructe de mare” sau „orez cu fasole”, desi au consumat aceleasi preparate!
Asadar, prepara sanatos mancarea de acasa si apeleaza la repertoriul culinar international si la imaginatia proprie ca sa-i faci pe cei dragi sa consume cat mai multe alimente benefice sanatatii.
Cumpara o carte de retete sanatoase, care au si denumiri apetisante si prezint-o ca pe un meniu de restaurant familiei, rugand-o sa isi aleaga ce ar vrea sa le gatesti in seara asta.
O sugestie e sa folosesti cartile de retete Kilostop. Aici ne-am straduit sa dam intotdeauna titluri interesante si sa facem poze apetisante la mancare sanatoasa. Le poti vedea aici: shop.kilostop.ro
Strategia 2: Nu le spune toate ingredientele
Intr-un studiu (Brian Wansink si Se-Bum Park. Sensory suggestiveness and labelling: Do soy labels bias taste?) publicat in Journal of Sensory Studies in 2002 se arata ca adultii tind sa refuze alimentul pe care este precizat ingredientul „soia”, dar il consuma cu placere cand nu soia nu este amintita in reteta.
Aceeasi strategie se verifica stiintific si in cazul legumelor (Hidden vegetables: an effective strategy to reduce energy intake and increase vegetable intake in adults de AD Blatt et al., publicat de American Journal of Clinical Nutrition in 2011) , iar consumul zilnic scade cu pana la 350 de calorii, prin adaugare legumelor „secrete”.
Amesteca legumele care nu le plac in piureuri (spanac, broccoli, conopida) din legumele preferate (cartofi sau morcovi) si vei obtine un prepatat nutritiv, cu caloriile reduse pe la jumatate. Apoi generalizeaza strategia pentru toate preparatele in casa…
Testeaza urmatoarea data cand gatesti cu sarmalute umplute cu ciuperci sau cu carne de curcan. Sau salata boeuf cu sos de mustar si iaurt in loc de maioneza.
De multe ori sotul va simti diferenta doar dupa ce ii spui „secretul”.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale.