La inceputul saptamanii iti aratam cum te ajuta avocado nu numai sa slabesti, ci si sa te feresti de unele boli. Astazi vreau sa-ti vorbesc despre o alta metoda care, de data aceasta, te protejeaza de insuficienta cardiaca si renala.

Citeste articolul si descopera care este calea sigura care te mentine sanatos.

Tratarea insuficientei cardiace si a insuficientei renale prin dieta

Faptul ca o dieta bogata in produse animale – carne, oua sau branza – duce la boli de inima, atac cerebral si chiar deces nu este ceva nou. Dar cum se produce acest lucru? Unele alimente, precum produsele animale, contin o substanta numita colina care in intestin se transforma in TMAO, adica oxid de trimetilamina, o substanta care induce ateroscleroza.

Dar ateroscleroza nu era oare despre depunerea de colesterol pe artere? Desigur, colesterolul ramane principalul vinovat. Insa TMAO pare sa accelereze procesul.

Toxina care agraveaza ateroscleroza

Dar TMAO nu agraveaza doar ateroscleroza – contribuind la producerea de accidente vasculare si atacuri de cord – dar si insuficienta cardiaca si pe cea renala. Daca analizam un grup cu un grad ridicat de risc, cum ar fi diabeticii care au suferit un infarct, vedem ca aproape toate persoanele care au avut initial un nivel ridicat de TMAO au dezvoltat insuficienta cardiaca in 5 ani, in timp ce doar 20% dintre persoanele cu nivele initiale medii de TMAO au intrat in insuficienta cardiaca. Niciun astfel de pacient cu un nivel de TMAO scazut nu a suferit de insuficienta cardiaca. (Torres N, Guevara-Cruz M, Velázquez-Villegas LA, Tovar AR. Nutrition and Atherosclerosis. Arch Med Res. 2015 Jul;46(5):408-26)

Efectele TMAO asupra bolilor renale

Persoanele cu afectiuni renale cronice prezinta un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, probabil din cauza unei game variate de toxine uremice.  Aceste toxine sunt in mod normal eliminate prin urina dar atunci cand rinichii nu mai functioneaza cum trebuie, ele se acumuleaza in sange.

Atunci cand vorbim despre toxine uremice ne referim in primul rand la produsele secundare toxice ale proteinelor care putrezesc in intestin atunci cand nu mai sunt filtrate de rinichi. TMAO poate sa creasca riscul bolilor cardiace la pacientii cu probleme renale. De aceea TMAO a fost considerat a fi un fel de biomarker pentru declinul functiei renale. Un studiu efectuat de Framingham Heart a constat ca nivelurile crescute de TMAO prezic un risc crescut de aparitie a afectiunilor renale cronice. (Moraes C, Fouque D, Amaral AC, Mafra D. Trimethylamine N-Oxide From Gut Microbiota in Chronic Kidney Disease Patients: Focus on Diet. J Ren Nutr. 2015 Nov;25(6):459-65)

Asadar, pentru reducerea riscului bolilor cardiace si a celor renale, cele mai recente studii sugereaza sa reducem consumul de alimente ce pot genera TMAO, cum ar fi unele specii de pesti, ouale, branza si carnea. Desi cercetatorii spera ca vor gasi o modalitate de a reproduce efectele unei diete vegetariene prin terapii selective prebiotice si probiotice, singura varianta in prezent este consumul de fructe si legume si reducerea aportului de proteine de origine animala.

Asa ca incepe si tu chiar de azi si elimina cel putin pentru o zi carnea si produsele animale din alimentatie. Nu numai ca te vei simti mai bine, ci iti vei reduce si riscul de insuficienta cardiaca sau renala.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: