Astăzi îți propun să explorăm efectele benefice ale unei diete adecvate în tratarea unor probleme de sănătate aparent ireversibile.

Citește articolul pentru a afla ce să mănânci pentru a stopa și ameliora retinopatia diabetică.

Dieta bazată pe orez și fructe poate ameliora simțitor retinopatia diabetică

Statisticile plasează retinopatia diabetică pe primul loc printre cauzele de orbire la adulții americani. Acum jumătate de secol, Dr. Walter Kempner le-a recomandat o dietă pe bază de plante pacienților suferinzi de insuficiență renală sau insuficiență cardiacă. Acest regim conținea cât se poate de puțin sodiu și elimina grăsimile și proteinele. Printre alte îmbunătățiri, Dr. Kempner a observat ameliorarea retinopatiei și stoparea procesului de orbire. (W Kempner, R L Peschel, C Schlayer, Effect of rice diet on diabetes mellitus associated with vascular disease, „Postgrad Med”, 1958.)

Poate că în sine consumul de orez și fructe a condus la un asemenea rezultat. Sau pur și simplu faptul că au fost eliminate din meniul pacienților proteinele și grăsimile animale. Ori reducerea radicală a cantității de sodiu ingerate. Nu se știe care dintre aceste schimbări în dietă au avut efectele benefice asupra sănătății oculare. Însă Dr. Kempner nu s-a rezumat la a constata îmbunătățirea stării pacienților săi, ci a efectuat măsurători obiective care să demonstreze succesul dietei sale.

Demersul clinic al doctorului care a vindecat retinopatia diabetică

Inițial, atunci când le-a propus pacienților săi să testeze această dietă pentru tratarea insuficienței renale și cardiace, s-a temut că ar putea totuși să înrăutățească diabetul. S-a așteptat ca o dietă bogată în carbohidrați în proporție de 90% să crească necesarul de insulină. De fapt, contrariul s-a dovedit a fi adevărat.

A studiat cazurile a 100 de pacienți cu diabet zaharat care au trecut pragul cabinetului său. Cu toții urmaseră dieta cu orez cel puțin trei luni, iar analizele lor arătau scăderea nivelului zahărului din sânge. Asta în timp ce scăzuse și cantitatea de insulină care le era administrată.  Comunitatea medicală a rămas surprinsă. 44 de pacienți din acest lot sufereau de retinopatie diabetică. În 30% dintre cazuri, starea ochilor acestora s-a îmbunătățit simțitor, în condițiile în care retinopatia diabetică era considerată un semn de distrugere ireversibilă a vederii. Concret, acești oameni au trecut de la incapacitatea totală de a citi la capacitatea de a citi chiar textele accesibile pentru cei cu vedere normală.

Demersul remarcabil al Dr. Kempner a anulat astfel unele dintre cele mai îngrozitoare complicații ale diabetului. Iar cauza nu a fost pierderea în greutate. Îmbunătățirile au apărut chiar și la pacienții care nu au slăbit un număr semnificativ de kilograme. De aici concluzia că dieta în sine deține secretul succesului.

Dovezile științifice care confirmă eforturile Dr. Kempner

Așa cum spuneam, Dr. Kempner a căutat să dovedească în mod concret evoluția favorabilă a pacienților săi. Imaginile de tipul „before & after” cu spatele ochilor acestora sunt cât se poate de grăitoare. În acest fel, el a arătat că dieta poate opri sângerarea și inflamația care se produc în spatele ochiului la persoanele cu afecțiuni renale sau cardiovasculare severe. (W Kempner, Scientific publications by Walter Kempner. Volume II: Radical Dietary treatment of vascular and metabolic disorders, 2014, Gravity Press)

Chiar mai mult decât atât, el a dovedit că dieta ar putea să vindece aceste probleme, ceea ce nu mai fusese niciodată posibil. Afecțiunile oculare s-au retras într-o asemenea măsură încât chiar și pacienții care nu mai puteau distinge obiecte mari au reușit să citească ulterior litere mici.

Rezultatele au fost atât de surprinzătoare, încât șeful departamentului de oftalmologie de la Duke, spitalul la care a lucrat Dr. Kempner, a fost întrebat dacă nu cumva au fost falsificate. Acesta a fost însă categoric convins că sunt cât se poate de reale. În fișa de observație a unui pacient, a notat: „Afecțiunile oculare ale acestui pacient s-au ameliorat incredibil”.

Așadar, Dr. Kempner reușise să suprime niște condiții de mare gravitate comune în cazul pacienților aflați în stadiul final al insuficienței cardiace și renale. La finalul prezentării pe care a susținut-o în fața American College of Physicians a punctat relevanța descoperii sale. „Concluzia esențială nu este că schimbarea cursului bolii a fost posibilă prin dieta cu orez, ci că evoluția bolii poate fi oprită.“

Începe și tu chiar de astăzi să mănânci o porție de orez integral cu legume la prânz, condimentat cu turmeric. Încheie masa cu un fruct de sezon pe post de desert: pepenele galben este o alegere sănătoasă și delicioasă.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: