Ne-am pregătit deja de primăvară excluzând sau diminuând grăsimile din dietă după descoperirile pe care ni le-a prilejuit articolul trecut. În continuare, îți propun să ne concentrăm asupra beneficiilor legumelor verzi pentru copiii care se confruntă cu una dintre afecțiunile din ce în ce mai răspândite în zilele noastre.

Citește articolul și află ce acțiune binefăcătoare complexă pot avea vegetalele în cazul copiilor cu autism.

Broccoli versus autism: victorie pe toate planurile

Poate părea greu de crezut, dar există un aliment, la îndemâna fiecăruia dintre noi, care poate fi capabil să influențeze în bine evoluția a patru condiții comune în cazurile de autism: disfuncția sinaptică, stresul oxidativ, disfuncția mitocondrială și procesele neuroinflamatorii.

Aceasta este una dintre diferențele dintre alimente și medicamente: dacă medicamentele acționează în general într-o singură direcție, alimentele își pot extinde beneficiile pe mai multe planuri în același timp. Pentru că autismul este o tulburare de spectru, multifactorială, nu este de mirare că nu există medicamente care să funcționeze la toate nivelurile. Noroc că există compuși multifuncționali în plante, precum sulforafanul prezent în broccoli. (Singh K, Connors SL, Macklin EA, Smith KD, Fahey JW, Talalay P, Zimmerman AW, Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD), „Proc Natl Acad Sci U S A.”, 2014)

Sulforafanul: compusul cu rezultate benefice în îmbunătățirea transmiterii sinaptice

Descoperirea că în perioadele cu febră se diminuează dramatic simptomele de autism în cazul copiilor care suferă de această boală a surprins și continuă să surprindă atât părinții, cât și comunitatea medicală. Pornind de la această observație, cercetările au condus la concluzia că proteinele de șoc termic, eliberate de creier atunci când avem febră pentru a stimula transmiterea sinaptică, sunt reglate de sulforafan. Așadar, se pot obține aceleași beneficii privind conectivitatea sinapselor și în afara episoadelor de febră.

Sulforafanul se găsește în broccoli, varză, conopidă – cu alte cuvinte, în legumele crucifere. Deci, oferind broccoli celor cu autism, putem spera la activarea proteinelor de șoc termic. Dar, disfuncția sinaptică nu este singurul factor care contribuie la autism…

Acțiunea sulforafanului nu se oprește aici

Studiile arată că autismul este, de asemenea, asociat cu stresul oxidativ, care vulnerabilizează creierul, lăsându-l în voia radicalilor liberi. Pentru asta există însă Nrf2, considerat unul dintre regizorii de bază ai organismului, datorită faptului că întărește capacitatea antioxidantă, activând tot felul de gene care protejează celulele, neutralizează radicalii liberi și facilitează repararea proteinelor și a ADN-ului. Întâmplător sau nu, sulforafanul este cel mai puternic inductor natural de Nrf2 cunoscut pe întreaga planetă.

Inflamația creierului este un alt factor prezent în autism. Mecanismele neuroinflamatorii sunt provocate de proteina numită NF-kappa-beta. Când este supraexprimată, ca în cazurile de autism, poate conduce la inflamație cronică. Surprinzător, dar sulforafanul are o acțiune major antiinflamatoare și reușește să inhibe producția de NF-kappa-beta. (Heiss E, Herhaus C, Klimo K, Bartsch H, Gerhäuser C, Nuclear factor kappa B is a molecular target for sulforaphane-mediated anti-inflammatory mechanisms, „J Biol Chem.”, 2001)

Așa că include și tu broccoli și alte legume verzi în dieta copilului tău. Nu aștepta să apară problemele de sănătate pentru a le face loc vegetalelor în meniul zilnic. Începe chiar de azi cu o supă cremă de broccoli la cină.

Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: