Astăzi îți propun să ne îndreptăm atenția asupra uneia dintre vitaminele esențiale pentru sănătatea organismului. Discuția despre vitamina D devine o necesitate în perioada aceasta a anului, când zilele însorite sunt din ce în ce mai rare. Putem primi vitamina D atât prin intermediul alimentelor, cât și în urma proceselor de sinteză ale corpului, localizate la nivelul pielii, sub influența radiațiilor UV-B. Pentru că expunerea la razele soarelui favorizează producția de vitamina D, aceasta a fost supranumită „vitamina Soarelui”.
2000 UI/zi de vitamina D pot crește speranța de viață
Ideal ar fi ca fiecare dintre noi să beneficieze de 2.000 UI de vitamina D pe zi. Așa s-ar putea ridica nivelurile vitaminei în sânge de la o medie de 50 până la aproximativ 110 nanomoli pe litru. Cercetătorii au constatat că aceste valori sunt asociate cu creșterea speranței de viață. (J Hilger, A Friedel, R Herr, T Rausch, F Roos, D A Wahl, D D Pierroz, P Weber, K Hoffmann, A systematic review of vitamin D status in populations worldwide, „Br J Nutr”, 2014.)
Vechile recomandări de 200 UI/zi pentru cei care nu se bucură de expunere la soare se dovedesc acum insuficiente. Totul a început cu datele rezultate în urma studiilor clinice. Următorul pas a fost bifat de un grup de experți influenți, care au căzut de acord asupra necesității de a schimba protocoalele actuale privind suplimentarea vitaminei D. De pildă, reprezentanții Catedrei de Nutriție de la Harvard susțin că ar trebui să țintim către cele 2.000 UI/zi. Pentru că nouă din zece oameni nu reușesc să atingă acest nivel în mod natural, se impune suplimentarea cu 1800-4000 UI pe zi.
„Vitamina Soarelui” și echilibrarea nivelului calciului și fosforului în organism
„Vitamina Soarelui” este recunoscută în general pentru rolul pe care îl îndeplinește în echilibrarea nivelului calciului și fosforului în organism. Scopul: susținerea proceselor celulare normale, a funcției neuro-musculare optime și a sistemului osos. Vitamina D stimulează absorbția calciului la nivel intestinal.
Citește și: Vitamina miraculoasă care te ajută să previi cancerul!
Pe de altă parte, carența de vitamina D determină scăderea substanțială a absorbției intestinale a calciului. Ca urmare, este stimulată producția de PTH, ceea ce conduce la apariția hiperparatiroidismului secundar. Cantitățile de PTH astfel rezultate contribuie la corectarea nivelului de calciu provocând demineralizarea osoasă. Așa apar cazurile de rahitism la copii și osteomalacie la adult. Demineralizarea și deformarea osoasă, însoțite de dureri adesea insuportabile, sunt semnul unei puternice predispoziții către producerea fracturilor osoase.
Rolul vitaminei D, dincolo de sănătatea sistemului osos
Înainte, nivelul sanguin de 50 nanomoli pe litru de vitamina D era considerat suficient. Prin urmare, recomandările vizau doar 600 până la 800 UI pe zi pentru persoanele care se expuneau puțin sau deloc la soare. Dar aceste valori au fost asociate cu cazuri de osteomalacie. Deci, pentru ca vitamina D să își îndeplinească funcția protectoare pentru sistemul osos, nivelul din sânge ar trebui să se situeze undeva pe la 75. (R Heaney, C Garland, C Baggerly, C French, E Gorham, Letter to Veugelers, P.J. and Ekwaru, J.P., A statistical error in the estimation of the recommended dietary allowance for vitamin D, „Nutrients”, 2014.)
Dar ultimele cercetări ne arată că nu ar trebui să luăm în considerare numai influența vitaminei D asupra sănătății osoase, ci și a duratei de viață. În plus, simpla absență a problemelor cu oasele nu poate fi considerată o definiție adecvată a sănătății sau un semn al cantității suficiente de vitamina D. Este ca și cum am spune că avem nevoie doar de 10 miligrame de vitamina C pentru a evita scorbutul. Corect, numai că o stare de sănătate optimă trebuie întreținută cu cantități mult mai mari.
Nivelul de vitamina D dictat de contextul vieții moderne
Nivelul-țintă de 75 poate părea ridicat în comparație cu nivelurile medii de astăzi. Care este cauza care stă în spatele acestei realități? Viața omului modern se desfășoară în cea mai mare parte în interior, în clădirile de birouri. Mai mult, în majoritatea timpului avem corpul acoperit cu haine, ceea ce face mai dificilă expunerea directă la soare. Dar trebuie să ținem cont de faptul că am pornit de la un stil de viață cu totul și cu totul diferit. Strămoșii noștri erau acoperiți sumar și beneficiau toată ziua de soare în regiunile Africii ecuatoriale.
Vezi aici cum să eviți deficitul de vitamina D în sezonul rece!
Și astăzi, dacă măsurăm nivelurile de vitamina D ale populațiilor care își conservă stilul de viață tradițional, nivelul mediu de vitamina D este peste 100. Deci, mai degrabă acesta ar trebui să fie punctul de referință. Tot acestea sunt și valorile care corespund absenței afecțiunilor legate de insuficiența vitaminei D. Așadar, la fel cum ne măsurăm tensiunea arterială, colesterolul sau glicemia, este indicat să urmărim nivelul vitaminei D.
Din păcate, vitamina D se găsește în puține alimente (pește gras, cereale integrale, stridii, brânză tofu și lapte de soia). Așadar, dozarea suplimentară, în lipsa expunerii la soare, este necesară, însă fără exagerare.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!