Gustul dulce este impregnat in genele noastre ancestrale ca un gust caruia cu greu ii rezistam.
Problema e ca nu il mai luam exclusiv din fructe precum stramosii nostri, pentru ca am inventat drogul legal al mileniului – zaharul. Acesta ingrasa, poate duce la diabet si la alte probleme de sanatate.
Cercetatorii cauta de mult ceva sanatos, care sa nu dea cancer sau alte probleme mai mari, asa cum o fac zaharina si aspartamul.
Eritritolul – dulce, fara calorii si antioxidant?
Zaharul, in special cel alb, este o mare problema nutritionala. Muuulte calorii, si aproape zero altceva. De mult se cauta un inlocuitor.
Vestea buna este ca s-a gasit unul fara efecte adverse, care este si rezistent la coacere (lucru pe care stevia, un alt inlocuitor natural, nu era in totalitate).
In plus, se pare ca are si efecte benefice antioxidante!
Nu are efecte adverse demonstrate
Eritritolul pare sa nu aiba efectele adverse asociate cu alti indulcitori naturali sau artificiali non-calorici, dar are in plus potential antioxidant.
Se gaseste in mod natural in pere si struguri, dar la nivel industrial este extras din porumb si drojdie de bere.
Se aseamana cu zaharul la consistenta si gust, dar are o valoare calorica aproape de zero.
Nu produce carii, nu a fost asociat cu fibromialgie, nastere prematura, dureri de cap, hipertensiune arteriala, tulburari ale creierului si afectiuni ale trombocitelor, asa cum s-a demonstrat in privinta aspartamului in mai mute studii recente (HJ Roberts – Aspartame-induced thrombocytopenia, 2007, Overlooked aspartame-induced hypertension, 2008 si Perspective on aspartame-induced pseudotumor cerebri, 2009; SE Jacob si S Stechschulte – Formaldehyde, aspartame, and migraines: a possible connection, 2008 etc.).
Este un antioxidant protector si bine tolerat
Mai mult, eritritolul este un dulce antioxidant, conform unui studiu publicat in Nutrition in 2010 (Erythritol is a sweet antioxidant de GJ den Hartog et al.) care demonstreaza efectul protector al concentratiilor crescande de eritritol asupra oxidantilor ce distrug globulele rosii.
Conform unui alt studiu brazilian (Human gut microbiota does not ferment erythritol de E Arrigoni E, F Brouns si R Amadò, publicat in Brazilian Journal of Nutrition) eritriolul este bine tolerat si nu prezinta semne de toxicitate.
Se gaseste acum si in Romania in magazinele online. Pretul insa merita sa mai scada un pic.
Iata asadar un excelent substitut al zaharului, atat pentru cei ce sufera de diabet, cat si pentru toti cei interesati sa elimine efectele neplacute ale consumului de zahar din viata lor.
Poti sa il adaugi in prajituri si alte gustari dulci, fara teama de kilograme in plus venite de la zahar.
Nu uita in schimb ca si faina, ouale si alte ingrediente din prajituri au si ele multe calorii. Iar inlocuitor fara calorii pentru ele nu s-a gasit.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!