Toamna este prin excelenta sezonul racelilor … de aceea saptamana trecuta ti-am oferit un remediu eficient care sa te scape mai repede de raceala. Dar sa nu uitam ca toamna este si sezonul fructelor. Iar fructele romanesti sunt o adevarat mina de aur pentru sanatate.

Asadar, nu mai sta! Profita de ele! Astazi o sa-ti spun tocmai cum poti sa faci acest lucru.

Asa ca citeste articolul si descopera fructele care lupta cel mai eficient impotriva cancerului.

Fructe romanesti pentru prevenirea cancerului

Toamna, printre altele, este si sezonul fructelor. Conform zecilor de studii dedicate acestor „flacoane” ale naturii pline de nutrienti ce lupta impotriva bolilor, fructele sunt o parte importanta a unei diete sanatoase. In plus, sunt delicioase…

Si pentru ca anumite tipuri de cancer au devenit la fel de raspandite precum hepatita, oamenii de stiinta au fost curiosi sa afle ce fructe sunt cele mai eficiente in lupta impotriva cancerului.

Merele – mai antioxidante decat bananele

Exista mai multe moduri de a compara cat sunt de sanatoase diverse alimente. Se poate compara, de exemplu, continutul de nutrienti. Daca ne intereseaza vitamina C – direct responsabila pentru sanatatea sitemului imunitar si tineretea organismului – din cele mai populare doua fructe, mere si banane, bananele par a fi de 2 ori mai recomandabile, cu 10 mg intr-o banana, comparativ cu doar 5 mg de vitamina C intr-un mar mic (circa 100 g).

Insa vitamina C este doar unul dintre miile de fitonutrienti din fructe. In ceea ce priveste merele, vitamina C reprezinta mai putin de 1% din totalul activitatii antioxidante a acestor fructe de toamna ce tin doctorii departe de tine. Chiar daca nu exista decat 5 mg de vitamina C intr-un mar mic, aceasta are echivalentul antioxidant a 1500 mg de vitamina C! In ciuda cantitatii duble din aceeasi vitamina, bananele au o putere antioxidanta totala de doua ori mai mica decat merele (Podmore ID et al. Vitamin C exhibits pro-oxidant properties. Nature. 1998).

Merisoarele – cele mai eficiente luptatoare anticancer

Cum lupta fructele impotriva cancerului? Intr-un studiu in laborator, oamenii de stiinta au masurat si comparat capacitatea a 11 fructe accesibile de a suprima cresterea celulelor canceroase. Fructele selectionate au fost merele, bananele, merisoarele, grapefruitul, strugurii, lamaile, portocalele, piersicile, perele, ananasul si capsunile (J. Sun et al. Antioxidant and antiproliferative activities of common fruits. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2002).

Substanta de control a fost apa care, turnata peste celulele canceroase, nu produce, evident, niciun efect. Si nici ananasul, perele si portocalele nu s-au descurcat mai bine decat apa, desi sunt pline de fitonutrienti care aduc alte beneficii. La concentratii ridicate de piersici, proliferarea celulelor canceroase scade aproximativ 10%, insa bananele si grepfrutul se descurca de 4 ori mai bine, scazand ratele de crestere a cancerului cu aproximativ 40%.

Strugurii negri, capsunele si merele reduc cu 50% cresterea celulelor canceroase la doar jumatate din doza, ceea ce este impresionant! Insa castigatoarele, in doze mici, care au provocat o scadere dramatica de peste 90% in proliferarea celulelor canceroase sunt lamaile si micutele merisoare…

Asadar, profita de sezonul fructelor pentru o cura de reintinerire si prevenire a cancerului! Alege fructe cat mai naturale si mai romanesti, precum merele si rudele lor mai mici si mai salbatice, merisoarele, pentru pachetul antioxidant si anticancer care te ajuta sa te mentii sanatos si suplu!

Incepe chiar de azi sa adaugi merisoare deshidratate la cerealele de dimineata. Insa ai grija sa alegi merisoare indulcite cu suc de mar. Ai fi surprins sa afli cate merisoare deshidratate sunt indulcite cu zahar si au adaos de ulei.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro, iar daca ti-a placut, trimite acest articol si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: