Am tot vorbit despre broccoli daca e mai bine crud sau preparat termic. Si despre beneficiile vegetalelor.
Care sunt insa lectiile din istoria omenirii? Stramosii nostri de acum 10.000 de ani ce mancau? Erau ei vegetarieni? Mancau crud? Cu legumele cum stateau?
Azi va propun cateva lectii bune de luat acasa, in urma studiilor stiintifice pe dieta omului Paleolitic.
Lectia de dieta din Paleolitic
Probabil stii deja ca oamenii din Paleolitic erau atletici si sanatosi, gratie stilului de viata extrem de activ si apropiat de natura.
Fiecare zi insemna pe atunci goana dupa hrana, la propriu. Hrana naturala, variata, neprocesata, bogata in fructe si legume crude.
Nu sufereau de boli precum obezitatea, diabetul sau cancerul. Cauzele unei morti premature erau accidentele, infectiile sau daca erai mancat de tigru…
Ce ne invata, de fapt, stramosii musculosi din Paleolitic?
Pentru cei care cred in supravietuirea celui mai puternic, se pare ca specia noastra a evoluat mancand cantitati uriase de plante. Adica de vitamine si nutrienti antioxidanti.
Un studiu din 2010 (Benzie IF, Wachtel-Galor S, Vegetarian diets and public health: biomarker and redox connections, publicat in Antioxidants and Redox Signaling) arata ca stramosii nostri consumau acum 100.000 de ani circa 600 mg de vitamina C pe zi! Din frunze verzi, salate si fructe de padure. Echivalentul a 2 kg de portocale in prezent!
Cercetatorii estimeaza ca ei mai consumau zilnic o cantitate impresionanta de vitamina E – echivalenta cu cea din 2 cani de nuci. Calciul, pe care si-l luau din aproximativ 5 cani de legume salbatice verzi, e mai mult decat gasesti in 2 litri de lapte. Plus 100 g de fibre pe zi, cam cat consuma un om modern intr-o saptamana…
Este limpede ca paleodieta nu continea nici urma de dulciuri, mezeluri, fast-food, iar stramosii nu sufereau nici de obezitate, nici de diabet, cancer sau boli de inima…
Fara lactate, doar vanat din salbaticie
Avand in vedere ca nu erau crescatori de animale, ci doar vanatori-culegatori, este absurd sa presupunem ca stramosii mulgeau animale salbatice ca sa produca lactate…
In ceea ce priveste carnea, sustinatorii contemporani ai paleodietei ar trebui sa constientizeze cat de diferita este carnea salbatica de acum 100.000 de ani fata de cea din prezent.
Conform unei analize stiintifice din 2010 (Andrée S et al, Chemical safety of meat and meat products, publicata in Meat Science, 2010), aceasta poate contine pe langa mult mai mult colesterol, contaminanti toxici precum: arsenic, mercur, plumb, cadmiu, hidrocarburi aromatice policiclice, conservanti si medicamente de uz veterinar, cum ar fi reziduurile de antibiotice.
Prin urmare, daca alegi sa mananci carne, o lectie este calitatea carnii, consumata imediat, neprocesata, slaba si necontaminata cu substante periculoase.
Cea mai importanta lectie de nutritie a stramosilor este fara indoiala cantitatea zilnica de fitonutrienti antioxidanti si calciu din vegetalele pe care le mancau. De cel putin 4-5 ori mai mare decat cele consumate de urmasii lor din prezent…
Sfatul meu: abuzeaza de frunze verzi si salate. Mananca o ciorba proaspata de loboda, o mancare sanatoasa de urzici si o salata mare de spanac. Presara peste salata si cateva bucatele de nuci. Si termina cu un desert de fructe de padure.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!