Marti ti-am vorbit despre semintele de chia comparativ cu cele de in. Astazi vreau sa aduc in discutie o alta comparatie si anume este mai buna recomandarea de a manca mai multe fructe si legume sau de a reduce consumul de junk food?

Citeste articolul si afla ce au descoperit cercetatorii!

Sa crestem consumul de fructe si legume sau sa-l reducem pe cel de junk food?

Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca mai mult de un milion de decese din intreaga lume sunt legate de consumul redus de fructe si legume. In Norvegia s-a facut un experiment si copiilor li s-au oferit gratuit fructe in scoli. Rezultatul a fost nu numai ca elevii au inceput sa manance mai multe fructe, ci, trei ani mai tarziu, acesti copii mancau cu o treime mai multe fructe decat inainte. Un alt efect pozitiv a fost faptul ca si parintii acestora au inceput sa consume mai multe fructe. Desi intentia acestui program nu a fost de a reduce aportul de junk food, fructele au inlocuit o parte din mancarea nesanatoasa astfel incat concluzia a fost ca o crestere a alegerilor sanatoase pentru eliminarea obiceiurilor nesanatoase este foarte utila. (Bere E, Veierod MB, Skare Klepp KI. Free School Fruit–sustained effect three years later. Int J Behav Nutr Phys Act. 2007)

Reducerea consumului de junk food

Asta se intampla la copii. Avem insa aceleasi rezultate si la adulti? Intr-un alt studiu, familiile au fost repartizate in mod aleatoriu in doua grupuri: in primul erau incurajate sa consume doua portii de fructe si legume pe zi, fara a se mentiona scaderea consumului de junk food, iar in al doilea grup erau sfatuiti sa reduca aportul alimentar de junk food la zece portii pe saptamana, fara a se mentiona nimic despre consumul de fructe si legume. Primul grup a inregistrat o reducere semnificativa a grasimilor si zaharului din sange, in timp ce grupul al doilea doar a redus cantitatea de junk food, fara sa consume fructe si legume. Pe de alta parte insa, un studiu efectuat pe mai mult de o mie de adulti din Los Angeles si Louisiana a relevat faptul ca un consum mai mare de fructe si legume nu a inregistrat si o reducere a consumului de alcool si dulciuri.

Recomandarea consumului obligatoriu de fructe si legume

Cele mai multe campanii de sanatate publica isi axeaza mesajul pe interdictii directe si explicite: nu consumati alcool, tigari si droguri. In schimb, campaniile alimentare s-au concentrat mai mult asupra consumului de alimente sanatoase.

Intr-un studiu recent, unui grup de oameni li s-a spus sa manance o portie de fructe si legume in plus pe zi, iar unui alt grup i-au fost recomandate cinci portii. La o saptamana dupa ce experimentul s-a terminat, grupul cu cinci portii a continuat sa consume minim o portie de fructe si legume pe zi, in timp ce primul grup a uitat de acest lucru si s-a intors la vechile obiceiuri. (Ungar N, Sieverding M, Stadnitski T. Increasing fruit and vegetable intake. „Five a day” versus „just one more”. Appetite. 2013)

Asadar, obiectivele mai ambitioase pot fi mai motivante. Poate de aceea in SUA specialistii recomanda un consum zilnic de 7-13 portii de fructe si legume. Exista insa si reversul medaliei, in sensul ca, daca oamenii considera recomandarea prea dificila, se pot simti demotivati.

Începe si tu chiar de azi sa consumi legume la fiecare masa si cate un fruct la gustare. Vei reusi astfel sa respecti fara efort recomandarea de 5 portii de legume si fructe pe zi.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l trimiti si prietenilor tai de pe Facebook.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: