În articolul anterior ți-am vorbit despre efectele benefice ale consumului de sfeclă roșie pentru un tonus bun. Astăzi voi aduce în discuție impactul pozitiv al produselor și suplimentelor pe bază de soia asupra organismului femeilor.
Citește în continuare pentru a descoperi rezultatele celor mai noi studii în privința îmbunătățirii stării generale pe durata menopauzei!
Fitoestrogenii din soia reduc bufeurile și alte simptome neplăcute
Când femeile ajung la menopauză, ca urmare a faptului că ovarele își încetează activitatea, nivelul de estrogen (hormonul secretat de ovare) scade cu 95%. Valorile mici ale estrogenului aduc vești bune: dispare probabilitatea de a face cancer de endometru sau de uter (endometrul este mucoasa uterului) și se reduce considerabil riscul de cancer mamar. Dar estrogenul nu iese din schemă în proporție de 100% din cauză că și alte țesuturi au capacitatea de a-l produce, precum cel adipos. Cu alte cuvinte, mai multe depozite de grăsime aduc după sine o cantitate mai mare de estrogen în organism. Aici intervine un semnal de alarmă: nivelurile relativ ridicate ale estrogenului la femeile aflate la menopauză sunt asociate cu dublarea riscului de a dezvolta cancer de sân. Câtă vreme asocierea dintre efectele menopauzei și obezitate hrănește riscurile de îmbolnăvire, îți recomand să iei foarte în serios perspectiva unei diete echilibrate, hipocalorice.
Pe de altă parte, scăderea nivelului de estrogen din organism produce manifestări neplăcute, precum bufeurile, dureri musculare și articulare, o stare generală de disconfort. Mi se pare extrem de interesant faptul că bufeurile se înregistrează în proporție de 80-85% în rândul femeilor europene și americane, în timp ce în Japonia, spre exemplu, rata lor nu depășește 15%. Mai mult decât atât, în limba japoneză nici măcar nu există un termen care să descrie această stare, ceea ce demonstrează incidența ei extrem de scăzută.
Studiile se pronunță în favoarea produselor din soia
Comparând obiceiurile alimentare ale acestor culturi, cercetătorii au căutat o explicație: Poate că fitoestrogenii din soia fac diferența? O mie de femei japoneze au fost urmărite în timp, încă dinainte de a ajunge la menopauză, pentru a determina algoritmul după care se produc bufeurile. Concluzia: cele care au mâncat 120 de grame de tofu pe zi s-au confruntat de două ori mai puțin cu acest simptom, spre deosebire de cele care au mâncat zilnic doar 30-60 de grame de tofu zilnic. Un alt studiu, efectuat în China, a constatat că o dietă bazată pe vegetale proaspete, boabe și cereale integrale se asociază cu diminuarea simptomelor de menopauză. (Liu ZM, Ho SC, Xie YJ, Woo J. Whole plant foods intake is associated with fewer menopausal symptoms in Chinese postmenopausal women with prehypertension or untreated hypertension. Menopause, 2015.)
De fapt, în ultimii 20 de ani, mai mult de 50 de studii clinice au evaluat efectele alimentelor și suplimentelor din soia asupra bufeurilor. Cele mai bune rezultate au arătat o ameliorare a simptomelor supărătoare cu 45% în cazul femeilor care consumă produse pe bază de soia. (Crisafulli A, Marini H, Bitto A, et al. Effects of genistein on hot flushes in early postmenopausal women: a randomized, double-blind EPT- and placebo-controlled study. Menopause. 2004.)
Printre acestea, se numără și două studii care au comparat fitoestrogenii din soia cu tratamentele pe bază de hormoni recomandate pentru neutralizarea manifestărilor neplăcute din timpul menopauzei. Soia și-a demonstrat beneficiile, dar adevărul este că terapia pe bază de estrogen și progesteron s-a dovedit a fi cea mai eficientă. (Carmignani LO, Pedro AO, Costa-paiva LH, Pinto-neto AM. The effect of dietary soy supplementation compared to estrogen and placebo on menopausal symptoms: a randomized controlled trial. Maturitas. 2010.)
Însă, fără nicio rezervă, soia poate fi declarată câștigătoare la puncte. Nu numai că îmbunătățește reacția organismului la provocările menopauzei, dar în comparație cu aceste terapii pe bază de estrogen și progesteron, soia are avantajul de a nu crește riscul de cancer, boli cardiace sau accident vascular cerebral.
Așa că începe și tu chiar de azi să bei câte un pahar de lapte de soia pe zi. Îl poți consuma la micul dejun, alături de un sandviș cu tofu. Bufeurile care îți dădeau bătăi de cap până acum vor dispărea cât ai zice „soia”.
Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!