Citește acest articol pentru a descoperi cum poți depăși disconfortul ocular cu ajutorul unor trucuri de dietă la îndemâna oricui!

Senzația de ochi uscați se produce în strânsă legătură cu obiceiurile alimentare

Considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări oculare, iritația și senzația de ochi uscați poate determina în timp slăbirea vederii, provocând așadar o deteriorare dramatică a calității vieții. Majoritatea celor care suferă de ochi uscați în trepte de la mediu până la sever au peste 50 de ani, dar și persoanele care petrec ore în șir la calculator zi de zi, cei care poartă lentile de contact sau au alte probleme de vedere se confruntă cu manifestări ușoare sau episodice ale acestei afecțiuni.

De asemenea, disconfortul ocular se înscrie printre efectele adverse provocate de o serie largă de medicamente: antihistaminicele, decongestionantele, aproape toate antidepresivele, anticonvulsivantele, antipsihoticele, tratamentul pentru Parkinson, betablocantele, terapia de substituție hormonală, precum și câteva preparate pe bază de plante. Dacă nu îți este necunoscută problema ochilor uscați, va trebui să faci câteva ajustări în dietă, printre care reducerea cantităților de proteine, de grăsimi și de colesterol. (Caffery BE, Influence of diet on tear function, „Optom Vis Sci.”, 1991)

Relevanța aportului de vitamina A din alimentație

Senzația de ochi uscați se numără printre primele manifestări ale deficitului de vitamina A, considerat cauza principală a oribirii timpurii, o formă de afectare a funcției oculare care ar putea fi prevenită în totalitate. În țările dezvoltate, astfel de deficite survin în situații mai speciale, dar nu sunt pe deplin excluse. Există mai multe rapoarte despre cazurile unor copii care suferă de autism și care au refuzat să mănânce altceva decât cartofi prăjiți sau meniuri compuse exclusiv din bacon, brioșe și sucuri carbogazoase, pentru ca în cele din urmă să ajungă să se confrunte cu deficitul de vitamina A. (Tanoue K, Matsui K, Takamasu T, Fried-potato diet causes vitamin A deficiency in an autistic child, „JPEN J Parenter Enteral Nutr.”, 2012)

Voi menționa un alt exemplu similar, greșit încadrat în categoria „dietelor vegane”. Practic, copilul s-a limitat la a mânca numai cartofi, cereale expandate cu lapte de soia și sucuri. Părinților le-ar fi revenit astfel sarcina de a include în regimul celui mic fructele și legumele obligatorii nu într-o dietă vegană, ci în orice dietă echilibrată. (Colev M, Engel H, Mayers M, Markowitz M, Cahill L., Vegan diet and vitamin A deficiency, „Clin Pediatr (Phila).”, 2004)

Efectele dramatice ale deshidratării

Știm cu siguranță că deshidratarea provoacă senzația de „gură uscată”, dar se poate să fie responsabilă și de apariția fenomenului de ochi uscați? Deși sună ca o ipoteză cât se poate de legitimă, până de curând nu a reprezentat obiectul vreunei cercetări. Cercetătorii au constatat recent că secreția lacrimală scade direct proporțional cu nivelul de hidratare al organismului, după același principiu după care scade secreția de salivă. Pe măsură ce reducem aportul de lichide, urina devine mai concentrată; în consecință, se reduce și producția de lichid lacrimal.  Vestea bună este că aceste simptome sunt reversibile dacă revii la un program corespunzător de hidratare. Cercetătorii recomandă 8 pahare de apă pe zi pentru femei și 10 pahare pentru bărbați. Pentru o hidratare ca la carte, va fi necesar să elimini alcoolul și cofeina din dietă și să reduci consumul de zahăr și de sare. Mai mult decât atât, îmbrățișează principiile unei diete bazate pe plante!

Începe chiar de astăzi să consumi la fiecare masă a zilei legume cu frunze verzi, precum și legume roșii, portocalii și galbene, pentru a crește aportul de vitamina A, și cereale integrale, fasole și spanac, pentru că sunt surse bogate în zinc și acid folic. Asigură-ți suficientă vitamina B6 și potasiu cu ajutorul nucilor și al bananelor și bazează-te pe ardei gras și pătrunjel pentru a-ți încărca rezervoarele de vitamina C!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: