Alegerea este a ta! Iar ea consta in ce pui in farfurie. Nu o spun eu, ci cercetatorii.
Citeste articolul si descopera cum sa fii mai fericit; in post si in afara lui.
Si ca fericirea ta sa fie deplina, ai grija si de inima si elimina din viata ta inamicul ei numarul 1, asa cum te sfatuiam in articolul trecut.
Fericirea in timpul postului
Folclorul romanesc pretinde ca fericirea si postul nu fac casa buna impreuna. Expresia „lung(a) cat o zi de post” sugereaza o durata interminabila si greu de suportat… Asa sa fie? Oamenii de stiinta au confirmat de nenumarate ori ca starea de bine e strans legata de ce mancam. Dupa parerea mea, „fericirea vine din farfurie” este o expresie mult mai realista, dovedita stiintific.
Stiintific dovedit: fructele si legumele aduc fericirea
Exista tot mai multe studii si lucrari de specialitate in intreaga lume care sugereaza ca aportul alimentar influenteaza direct si rapid starea de bine. Ce aport alimentar? Cele mai solide dovezi stiintifice se indreapta (nicio surpriza!) spre fructe si legume.
In aceste studii, cei ce consuma fructe si legume in fiecare zi se autocaracterizeaza ca fiind „foarte fericiti”, sugerand o corelatie puternica si pozitiva intre consumul de fructe si legume, pe de o parte, si fericire si sentimente de optimism, pe de alta parte. (C Rooney et al. The potential role of fruit and vegetables in aspects of psychological well-being: a review of the literature and future directions. Proceedings of Nutrition Society, 2013)
Si ce cantitate zilnica de legume si fructe ne face fericiti? Conform studiilor, 7,2 portii de fructe sau 8,2 portii de legume duc la o schimbare spectaculoasa in cel mai scurt timp.
In acest sens, cel mai mare studiu a fost realizat in Marea Britanie, pe 80.000 de persoane, si a confirmat o relatie intre cantitatea de fructe si legume consumate zilinc si fericire. Adica mai multe fructe si legume inseamna mai multa fericire. Cei care au consumat 7 sau 8 portii pe zi au raportat cel mai mare grad de fericire. Iar aceste asocieri au ramas la fel de semnificative, chiar si dupa controlul altor factori, cum ar fi veniturile, bolile, exercitiile fizice, fumatul si greutatea corporala. (DG Blanchflower et al. Is Psychological Well-being Linked to the Consumption of Fruit and Vegetables? NBER Working Paper No. 18469)
Magia fructelor si legumelor
Cum pot aceste minunatii ale naturii sa ne faca fericiti? Magia lor sta in nutrientii cu efecte formidabile. Spre exemplu, sunt bogate in vitamina C, care contribuie la productia de dopamina, neurotransmitatorul „poftei de viata”. Alti antioxidanti din fructe si legume reduc inflamatia, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de fericire eudaimonica…
Da, ai citit bine, Aristotel a descris eudaemonia ca fiind cea mai mare dintre toate bunurile umane, realizarea deplinului potential al unei persoane, si a fost scopul unui studiu de circa 2 sapatamani pe 400 de tineri. (T S Conner et al. On carrots and curiosity: eating fruit and vegetables is associated with greater flourishing in daily life. British Journal of Health Psychology, 2015)
Cercetatorii au vrut sa stie daca un consum mare de fructe si legume se asociaza, dincolo de starea de bine si fericire, cu acest „eudaimonism” – o stare de inflorire caracterizata prin sentimente de implicare, sens si scop in viata. Tinerii care au consumat cele mai multe fructe si legume au raportat cel mai ridicat grad de fericire eudaimonica, sentimente mai intense de curiozitate si o mai mare creativitate. Iar acesta s-a putut masura zilnic: mai multa fericire in zilele in care au mancat mai sanatos…
Postul te „obliga” sa consumi mai multe fructe si legume? Nu te intrista, dimpotriva, cu cat mai multe portii de vegetale mananci, cu atat mai fericit(a) vei fi. Si nu este „discurs de nutritionist”, ci fapt dovedit stiintific de nenumarate studii. Asadar, consuma 7-8 portii pe zi pentru fericire garantata!
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!