Inflamatia este acea reactie a corpului care apare ca urmare a unui factor agresor. E umflatura care apare in urma intepaturii unui tantar. E reactia generalizata si febra atunci cand avem gripa.

Numai ca exista si alfel de inflamatie. Una putin vizibila, cronica, dar care poate ucide. Acea inflamatie datorata factorilor de mediu agresivi in care traim. Si de care nu putem scapa.

Exista insa o solutie lasata chiar de mama natura sa ne ajute. Antioxidantii din dieta noastra. Ei pot neutraliza acest rau. Si pot reduce inflamatia si bolile cauzate de ea. Tine doar de noi sa-i mancam zilnic. Ca sa traim mult si bine.

Inflamatia care poate ucide

Acelasi mecanism imunologic care iti umfla degetele lovite si te previne ca ai o infectie in organism poate sta la baza multor boli inflamatorii, multe dintre ele fatale…

Da, este inflamatia, care se poate croniciza la nivelul intregului organism, mai ales din cauza unei alimentatii nesanatoase, saraca in antioxidanti.

Ce poti sa faci ca sa tii nivelul inflamatiei in limite nepericuloase?

Conform celor mai recente descoperiri stiintifice, inflamatia cronica este responsabila pentru boli precum atacurile cerebrale sau de cord, boli degenerative si foarte multe tipuri de cancer. Este serioasa si grava, prin urmare, trebuie sa te tii departe de tot ce o alimenteaza…

S-a demonstrat ca exista o legatura foarte stransa intre alimentatie si inflamatie. In acest sens, antioxidantii din legume si fructe sunt niste adversari teribili ai inflamatiei…

Toate fructele si legumele?

Ei bine, se pare ca unele poseda un arsenal mai eficient decat altele.

In acest studiu din 2010 de la Universitatea Parma din Italia (Laura Franzini et al. Food selection based on high total antioxidant capacity improves endothelial function in a low cardiovascular risk population, publicat in Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases) se arata ca alegerile atente iti pot aduce un pachet impresionant de antioxidanti…

Calitatea primeaza in fata cantitatii

Studiul s-a desfasurat pe doua grupuri, ambele cu o dieta similara in nutrienti, alcool, fibre si cu acelasi numar de portii din fructe si legume, dar alese in functie de capacitatea lor antioxidanta.

Unul dintre grupuri a consumat preponderent fructe de padure si citrice, iar celalalt – alegeri mai comune, precum salata verde si banane, ambele insa in aceleasi cantitati.

Dupa doua saptamani, celor cu dieta cu nivel scazut de antioxidanti le-a crescut cu peste 40% nivelul proteinei C reactive – o proteina produsa de ficat ce apare in sange in faza acuta a inflamatiilor.

Grupul ce a consumat multi antioxidanti prin dieta a inregistrat, evident, scaderi semnificative in nivelul de inflamatie, deoarece, in materie de antioxidanti, calitatea surclaseaza cantitatea…

O dieta saraca in antioxidanti creste nivelul de inflamatie din organism, ceea ce poate duce la boli inflamatorii grave.

Pentru a evita sau reduce inflamatia, consuma zilnic mai multe portii de fructe si legume bogate in antioxidanti.

Afine, mure, zmeura, capsuni, cirese sau citrice. Alege azi una din ele si bucura-te de o portie de sanatate!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!