Daca marti iti aratam care este dieta care ucide peste 14 milioane de persoane anual, astazi vreau sa-ti vorbesc despre cum iti influenteaza ritmul cardiac speranta de viata.
Citeste articolul si afla de ce este important sa ai un ritm cardiac rar.
Leguminoase pentru un puls cardiac mai rar si o viata mai lunga
Daca intrebi majoritatea doctorilor, 90 este considerat un puls normal. Limitele acceptate ale ritmului cardiac sunt de la 60 la 100 de batai pe minut. De unde vine acest standard? In mod socant, a fost adoptat de convenienta, pe baza patratelelor hartiei de la EKG…
De fapt, tot ce depaseste 60 este prea mare si prezinta riscuri pentru sanatate. Dupa masuratori mai precise, cardiologii sustin ca un puls normal este intre 50 si maxim 90, iar tot ce se afla in afara acestor valori este un semn de boala sau pericol.
Puls mai ridicat = speranta de viata mai mica
Exista dovezi stiintifice coplesitoare care leaga ritmul cardiac crescut in repaus cu o durata scurta de viata, chiar si la indivizii aparent sanatosi. Pulsul e usor de masurat, tehnologia este disponibila si ieftina, durează putin si te poate face sa constientizezi o problema. (C Teodorescu et al. Resting heart rate and risk of sudden cardiac death in the general population: influence of left ventricular systolic dysfunction and heart rate-modulating drugs. Heart Rhythm. 2013)
Ce problema, mai precis? Fiecare 10 batai pe minut in plus se asociaza cu o creștere de pana la 20% a riscului de deces prematur. Daca inima ta bate mai repede decat o data pe secunda, atunci trebuie sa iei masuri, mai ales daca ajunge 80 sau 90 de batai pe minut. Barbatii aparent sanatosi, cu un puls de 90 prezinta un risc de 5 ori mai mare de stop cardiac. Adesea, primul lor simptom este si ultimul. (M Woodward et al. The association between resting heart rate, cardiovascular disease and mortality: evidence from 112,680 men and women in 12 cohorts. European Journal of Preventive Cardiology. 2014).
Miscare versus leguminoase pentru scaderea pulsului
Ce poti face sa-ti incetinesti ritmul cardiac? Miscarea este o optiune excelenta, desi aparent paradoxala: iti face inima sa bata mai repede, pentru ca apoi, in repaus, sa bata mai incet…
Beneficiile miscarii pentru sanatate, in special pentru protectia inimii, sunt acceptate pe scara larga, iar printre mecanismele biologice propuse pentru a justifica acest efect de reducere a riscului este reglementarea autonoma a sistemului nervos din zona inimii. Adica inima isi incetineste ritmul cand nu faci efort fizic (sau nu ai emotii puternice…).
Participantii la un studiu de 12 saptamani cu bicicleta si banda de alergare si-au scazut pulsul in repaus de la aproximativ 69 la 66. Dar trebuie sa mentina ritmul, pentru ca pulsul va creste iar daca nu mai fac regulat miscare. (R P Sloan et al. The effect of aerobic training and cardiac autonomic regulation in young adults. American Journal of Public Health. 2009)
Ce se intampla daca mananci o cana de leguminoase (fasole, linte, naut) pe zi? Cam acelasi lucru, cu o scadere medie de 3,4 a valorii pulsului, fata de 250 de ore de efort sustinut. In plus, participantilor la studiu le-a scazut glicemia si au beneficiat de toate proteinele si mineralele incluse. (DJ Jenkins et al. Effect of legumes as part of a low glycemic index diet on glycemic control and cardiovascular risk factors in type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled trial. Archives of Internal Medicine. 2012)
Este foarte important ca inima sa-ti bata lent in stare de repaus, ca sa traiesti mult si bine. Leguminoasele iti prelungesc viata daca le incluzi in dieta zilnica. La fel face si miscarea.
Incepe si tu chiar de azi cu o supa crema de linte sau o iahnie de fasole la prânz … Ambele sunt optiuni sanatoase, satioase si delicioase, ce pot lua locul cu succes unor grasimi saturate sau dulciuri din dieta ta zilnica.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, da click pe butonul de SHARE de mai jos ca sa-l citeasca si prietenii tai de pe Facebook.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!