Azi dau un sfat despre grasimi. Grasimi bune, grasimi rele,care este diferenta?
„Dar eu nu mananc gras!”, este ceea ce spun majoritatea oamenilor pe care ii intalnesc.
Stii insa unde se ascund cele mai multe grasimi rele? Citeste mai jos.
Care este nivelul de siguranta al consumului de grasimi rele?
Dupa cum stii deja, cauza mortii nr. 1 in lume sunt bolile cardiovasculare, cauzate de o alimentatie nesanatoasa ce duce inevitabil la un colesterol criminal…
Nimic nu creste colesterolul mai repede si mai eficient decat grasimile trans ce prelungesc viata produselor si o scurteaza pe a ta. Insa nici grasimile saturate si colesterolul din oua nu sunt mai prejos…
„Nicio tableta nu poate neutraliza complet prejudiciul facut sanatatii individuale de mancatul nesanatos.” Este concluzia unui studiu amplu (Ferenczi EA et al. Can a statin neutralize the cardiovascular risk of unhealthy dietary choices? publicat in American Journal of Cardiology, 2010) pe aproape 43.000 de pacienti.
Pentru sanatatea inimii, s-a demonstrat ca o dieta sanatoasa exclude colesterolul, grasimile trans si pe cele saturate, intr-un cuvant grasimile „rele” (Trumbo PR, Shimakawa T. Tolerable upper intake levels for trans fat, saturated fat, and cholesterol, publicat in Nutrition Reviews, 2011).
Mai precis, „Institutul de Medicina nu a stabilit limite superioare pentru grasimi trans, grasimi saturate si colesterol, pentru ca orice aport peste zero a crescut de colesterol rau.” Mai simplu, criminalul colesterol poate fi tinut in frau doar daca renunti la principalele surse de grasimi rele.
Principalele surse de grasimi rele
Conform Institutului National al Cancerului din SUA, sursele de top ale grasimilor trans sunt dulciurile pe baza de faina si produsele de patiserie (40%), produse de origine animala (21%) si margarina (17%).
In privinta grasimilor saturate,”castigatoarele” sunt branzeturile grase, inghetata, „carnea de pui industriala”, deserturile pe baza de faina (placinte, prajituri si gogosi) si carnea de porc.
Unde este colesterolul in alimente?
Pe locul intai sunt ouale (nu degeaba OMS recomanda doar doua pe saptamana!), urmate de pui, vita, branzeturi, porc, iar acestea inainte de a se ajunge la prajiturile cu un continut generos de margarina, oua si faina rafinata…
Aportul de grasimi trans, care provin in mare parte din dulciuri si produse animale, de grasimi saturate din produse lactate si din puiul „industrial”, dar si colesterol din oua, ar trebui sa fie cat mai scazut posibil.
Pentru a evita bolile cardiovasculare, le poti inlocui cu grasimi bune, mononesaturate, din peste gras, ulei de masline, nuci si avocado.
O cantitate potrivita de grasimi bune in alimentatia ta este esentiala pentru un slabit sanatos. Discuta mai multe cu medicul tau la consultatie!
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!