Saptamana trecuta ti-am vorbit despre cum poti preveni bolile de inima cu ajutorul taratelor de ovaz. Astazi vreau sa iti dezvalui un alt secret care iti va oferi un atu in lupta cu o alta boala redutabila, si anume cancerul.

Citeste articolul si descopera superalimentul care te ajuta sa invingi cancerul.

Cartoful dulce, campion in lupta impotriva cancerului

Cartoful dulce a patruns recent in supermarketurile romanesti si este inca privit cu suspiciune. Mmm, leguma dulce, parca nu suna a bucatarie traditionala…

Cu toate acestea, dulceata lui n-ar trebui subestimata, caci iti aduce o gramada de nutrienti si are cateva calitati de luptator anticancer care nu merita lasate pe raft.

Dulce, ieftin si plin de nutrienti

Cartoful dulce poate fi considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta, ales in 2006 de catre OMS printre “cele mai bune 10 legume” (A C Bovell-Benjamin. Sweet potato: A review of its past, present, and future role in human nutrition. Advances in Food and Nutrition Research, 2007) si de NASA pentru misiuni spatiale.

Nu este doar plin de nutrienti, ci, alaturi de legumele cu frunze de culoare verde inchis (broccoli, varza de Bruxelles, spanacul etc.) este considerat si unul dintre cele mai ieftine “pachete” de nutrienti din lume.

O portie (200 g) are doar 180 de calorii, 7 g de fibre, zero grasimi si zero colesterol, 65% din DZR de vitamina C si 769% (nu, nu lipseste nicio virgula!) din DZR de vitamina A, calciu, fier, magneziu, betacaroten…

Potential anticancer al proteinelor din cartofii dulci

Pentru cercetatori, insa, cel mai interesant nutrient al cartofului dulce sunt proteinele: 80% dintre ele sunt numite sporamine, iar potentialul lor anticancerigen a fost analizat deja in cateva studii:

1. Suprima dezvoltarea celulelor leucemiei in vitro (GJ Huang et al. Growth inhibition and induction of apoptosis in NB4 promyelocytic leukemia cells by trypsin inhibitor from sweet potato storage roots. Journal of Agriculturaland Foodchemistry, 2007);

2. Diminueaza actiunea cancerului la limba in cateva zile (J Yao, C Qian. Sporamin induce apoptosis in human tongue carcinoma cells by down-regulating Akt/GSK-3 signaling. Fundamental & Clinical Pharmacology, 2011);

3. Incetineste cresterea si migrarea celulelor metastatice in cancerul colorectal (P G Li, T H Mu, L Deng. Anticancer effects of sweet potato protein on human colorectal cancer cells. World Journal of Gastroenterology, 2013);

4. Consumul lor este asociat cu risc scazut de cancer la vezica (M Pandey, V K Shukla. Diet and gallbladder cancer: A case-control study. European Journal of Cancer Prevention, 2002).

Crezi ca sunt cam putine dovezi? Cercetatorii sunt abia la inceput…

Inlocuieste cartofii obisnuiti din dieta ta cu cartofii dulci, care au o reputatie binemeritata de superaliment impotriva cancerului. In plus, au un indice glicemic mult mai mic decat cartofii normali, prin urmare ajuta si la slabit.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: