Data trecută îți arătam cum ne ajută merele să prevenim diabetul. Astăzi vreau să-ți vorbesc despre o recomandare veche și, din păcate, comună pentru bolnavii de cancer, care însă le poate face mai mult rău decât bine acestora.

Citește articolul și descoperă care este dieta recomandată deseori dar care le poate periclita viața bolnavilor de cancer.

Pacienții cu cancer ar trebui să evite fructele și legumele crude?

Aproape 50% din pacienții cu cancer mor din cauza infecțiilor înainte să poată termina chimioterapia, deoarece sistemul lor imunitar este compromis. Astfel că, în anii `60, cercetătorii au pus la punct o unitate perfect sterilizată pentru bolnavii de cancer. În afară de măsurile drastice de igienă, ce presupuneau ca totul să fie strict sterilizat, pacienții nu au primit fructe și legume proaspete. Rezultatul? Cincisprezece ani mai târziu, s-a dovedit că unitatea nu a funcționat, rata deceselor rămânând aceeași. Așa că a fost abandonat totul, mai puțin dieta lipsită de fructe și legume proaspete. (G P Bodey, J Hart, E J Freireich, E Frei. Studies of a patient isolator unit and prophylactic antibiotics in cancer chemotherapy. General techniques and preliminary results. Cancer, 1968)

Mai bine în siguranță decât să-ți pară rău

De ce este important ca bolnavii de cancer să fie protejați de infecții? Pentru că chimioterapia compromite sistemul imunitar și, în mod special, neutrofilele – scutul de apărare al organismului. Scăderea semnificativă a numărului de neutrofile provoacă ceea ce numim neutropenie. Prin urmare, bolnavii de cancer manifestă de multe ori neutropenie și sunt sfătuiți să se ferească de infecții. Iar una dintre măsurile de protecție des utilizate este dieta fără fructe și legume proaspete.

Click aici și află cum luptă fasolea împotriva cancerului

De ce? Argumentul este că există bacterii în fructele și legumele crude, iar aceste bacterii pot cauza infecții. Și cum bolnavii de cancer au risc crescut de infecții, cel mai bine ar fi să nu consume fructe și legume crude, după proverbul “mai bine în siguranță decât să-ți pară rău”. Nimic mai fals și mai nedocumentat! (N Fox, A G Freifeld. The neutropenic diet reviewed: moving toward a safe food handling approach. Oncology (Williston Park). 2012)

Cine nu riscă nu câștigă

Din fericire, începând cu anii `90 s-a renunțat la ideea că pacienților bolnavi de cancer nu li se pot oferi legume și fructe crude, așa că s-au făcut mai multe studii randomizate controlate și niciunul din ele nu a susținut această dietă restrictivă. În cel mai mare studiu, un grup de oameni a primit legume gătite, iar celălalt grup a primit legume și fructe crude. Conform rezultatelor, nu a existat nicio diferență în ceea ce privește infecția și rata deceselor între cele două grupuri. Astăzi, Administrația pentru Alimentație și Medicamente, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Societatea Americană pentru Cancer nu susțin această dietă. (BJ Wilson. Dietary recommendations for neutropenic patients. Semin Oncol Nurs. 2002)

Citește și: Fructul care îți reduce pofta de mâncare și te protejează împotriva cancerului

Pericolul real pentru bolnavii de cancer provine din bacterii patogene care se găsesc pe unele alimente, cum ar fi Campylobacter, Salmonella și E. coli. Așadar, persoanele cu cancer ar trebui să evite alimente precum ouă, carne și lapte gătite insuficient.

Prin urmare, dieta fără fructe și legume crude nu numai că nu funcționează, ci este asociată cu un risc crescut de infecție. Da, ai citit bine! Asta pentru că probabil nu îți mai iei bacteriile bune din fructe și legume. Începe și tu chiar de azi și adaugă la fiecare masă o porție de legume, iar la gustare alege un fruct de sezon.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: