Astăzi vreau să-ți vorbesc despre cum poți să eviți creșterea bruscă a glicemiei după masă.

Citește articolul și află ce combinații de alimente ar trebui să eviți și pe care să le alegi.

Cum să previi creșterea glicemiei și a trigliceridelor după masă

Mancărurile occidentale standard, bogate în carne și lactate, duc la acumularea exagerată de zahăr și grăsimi în sânge. Acest lucru generează radicali liberi, iar stresul oxidativ declanșează o cascadă biochimică în întregul organism, provocand inflamații, slăbind funcția arterială și îngroșând sângele. Toate aceste lucruri se întâmplă în maximum patru ore după masă.

Efectele unei diete nesănătoase

De exemplu, un mic dejun prost ales ar putea dubla nivelul de Proteina C Reactivă până să fi ajuns măcar la ora prânzului. Repetă de trei ori pe zi o masă greșită și te-ai asigurat de o boală de inimă – deși ai putea să nu îți dai seama cât de prost stau lucrurile, întrucât medicul măsoară nivelul de zahăr și grăsimi din sânge în starea de repaus alimentar. Dar, ceea ce se întâmplă după o masă poate fi un predictor mai bun al atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale.

Acest lucru nu este valabil doar in cazul diabeticilor. Urmarirea unui grup de femei nondiabetice cu boli de inima dar cu glicemie normala a relevat faptul ca varfurile glicemice determina cat de repede urmeaza sa se infunde arterele lor. Asta deoarece cu cat este mai mare varful glicemic, cu atat sunt produsi mai multi radicali liberi.

Diete alternative

Îmbunătățirile în dietă exercită schimbări profunde și imediat favorabile. Astfel, o dietă bogată în alimente antioxidante și antiinflamatorii, bazată în principal pe plante cu un conținut mare de fibre, cum ar fi legumele și fructele, cerealele integrale, leguminoasele și nucile, va reduce absorbția grăsimilor și zahărului în sânge.

Adaugând nuci la o masă, nu numai că îți vei reduce nivelul glicemiei, ci și pe cel al insulinei  Asta deoarece zahărul înseamnă mai puțină insulină. Dar și produsele animale sunt sărace în carbohidrați. Și totuși de ce nu se întâmplă același lucru și cu ele?

Combinația piept de pui cu orez alb duce la obținerea unui vârf de insulină mai mare decât cel produs numai de orez . Așadar, dacă adăugăm alimente pe bază de plante sărace în carbohidrați obținem efecte favorabile. În schimb, dacă adăugăm produse animale sărace în carbohidrați nu facem decât să înrăutățim lucrurile. Același lucru se întâmplă și cu grăsimile.

Așadar, dacă adaugi unt și brânză la pâine albă, cartofi, paste albe sau orez alb, îți poți dubla nivelul insulinei. În schimb, dacă adaugi o jumatate de avocado, nu numai că nu vei agrava lucrurile, ba dimpotrivă, răspunsul se va îmbunătăți, la fel ca în cazul nucilor.

Începe și tu chiar de azi și adaugă o salata verde sau legume proaspete la fiecare masă. Nu numai că îți vei menține sub control glicemia și trigliceridele, ci te vei și sătura mult mai rapid.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: